Vad är AIP (autoimmunt protokoll/autoimmun kost)?

Autoimmun kost (AIP, autoimmunt protokoll) är ett antiinflammatoriskt kostupplägg och en metod som syftar till minskade symtom, bättre hälsa och livskvalitet vid autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska hälsoproblem. Grunden för metoden är en elimineringskost som utesluter tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande livsmedel. Stort utrymme lämnas i stället till näringsrika livsmedel som främjar maghälsan och immunförsvarets normala reglering. AIP är i grunden en paleokost, men går steget längre och utesluter vissa livsmedel som det är relativt vanligt att vara överkänslig mot.

OBS! Du får en gratis Snabbstartsguide om AIP med matlistor att ladda ner när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. I våra böcker får du mer fördjupande information och recept. Om du vill ha stöd i din kostomställning kan du gå vår onlinekurs ”AIP Masterclass”.

I korthet åstadkommer kostupplägget följande

  1. Minskad inflammation lokalt i magen och systemiskt i kroppen.
  2. Återställning av tarmens barriärfunktion.
  3. Förbättrad miljö i tarmen som möjliggör normalisering av tarmfloran.
  4. Främjande av immunförsvarets normala reglering.
  5. Tillförsel av den näring som immunförsvaret behöver, samtidigt som näringsupptaget förbättras när mag- hälsan förbättras.

AIP-metoden har tre faser:

  • Läkningsfasen pågår vanligtvis i 30–90 dagar och du äter då helt i enlighet med autoimmun kost (AIP). Hur länge du stannar i läkningsfasen avgörs av flera olika aspekter som rör din personliga situation och karaktären av din sjuk- dom. Var 30:e dag gör du en utvärdering för att avgöra om du ska fortsätta i läkningsfasen, börja återintroducera livsmedel eller felsöka.
  • Återintroduktionsfasen innebär att du gör en serie självexperiment (återintroduktioner) och testar dig fram till din individanpassade kost. Genom att lägga till ett livsmedel i taget kan du identifera matintoleranser och ta reda på hur specifika livsmedel påverkar dina symtom. 
  • Underhållsfasen är den fas som följer när du genomfört ett antal återintroduktioner och landat i en individanpassad kost. Med denna kosthållning hålls symtomen på en minimal nivå samtidigt som onödiga begränsningar undviks. Många som återintroducerar livsmedel landar efter denna process i en kosthållning som ligger nära paleokosten.

 

Vad får man äta när man äter AIP?

Punktlistan nedan har en mängd punkter som alla kräver sin förklaring. De flesta av livsmedlen nedan orsakar tarmirritation eller aktivering av immunförsvaret. I vissa fall båda samtidigt.

För mer detaljer om dessa livsmedel ladda ner vår snabbstartsguide till AIP som du får när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev.

JA-listan:

  • Ät så mycket du vill av kött, fisk, skaldjur, inälvsmat (Lyssna: näring i kött och inälvsmat)
  • Ät de flesta grönsaker (se vilka som utesluts nedan)
  • Ät hälsosamma fetter, som till exempel kokosfett, ister och avocadoolja. (Läs om de inflammationsskapande fetterna här)
  • Rotfrukter som sötpotatis, morot, kålrot osv
  • Ät gärna extra läkande livsmedel som benbuljong och surkål. (Dessa bör man dock introducera långsamt. Ta lite i taget och börja med dem först efter några veckor med autoimmun paleo/AIP. Känn därefter efter hur din kropp reagerar, och vilken dos som passar dig. Vissa kan äta surkål varje dag för andra passar det bättre ett par gånger i veckan.

Nej-listan

Utesluts även vid grundläggande paleo:

  • Processade livsmedel – processar gör ju kroppen bäst själv!
  • Spannmål eller spannmålsliknande växter som quinoa, amaranth eller bovete. Läs mer om spannmål här och här. Extra försiktig bör man vara med vete, korn och råg som innehåller gluten (läs här och lyssna här).
  • Baljväxter som kikärtor, vita bönor, svarta bönor (färska bönskidor och gröna ärtor är mildare och ingår i paleo, men undviks vid AIP).
  • Mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde, smör och ghee.
  • Socker: Orsakar läckande tarm och inflammation. (Lyssna här).

Livsmedel som utesluts specifikt vid autoimmun kost (autoimmuna protokollet/AIP):

  • Ägg: Ägg och då främst äggvita innehåller lysozym som skyddar ägget mot angrepp av bakterier. Detta kan dock även angripa tarmväggen.
  • Potatisväxter: Innehåller lektiner saponiner och capsaicin som i olika hög grad retar immunförsvaret. Gruppen är generellt sett ganska problematisk vid inflammation. I denna grupp ingår tex potatis, tomat, aubergine, paprika och chili. (läs mer här, eller lyssna på vår podcast här)
  • Nötter och frön: Är vanliga allergener som vid tillstånd av inflammation och läckande tarm kan orsaka problem. Med tiden kan denna rekommendation hävas för vissa individer.

Annat som utesluts:

  • Alkohol: Orsakar överväxt av bakterier i tunntarmen och läckande tarm,
  • Sötningsmedel: Kan påverka tarmfloran och orsaka dysbios.
  • Emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och andra livsmedelstillsatser.

Dessutom är det viktigt att känna till att:

  • Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID-preparat) påverkar tarmslemhinnan negativt genom hämmande av COX bland annat. Ta inte dessa läkemedel slentrianmässigt, men om du verkligen är i behov av smärtlindring kan de såklart vara svåra att vara utan.

Samtliga ovanstående livsmedel är borttagna från inköpslistan eftersom de kan orsaka dysbios (negativ inverkan på tarmfloran), fungera som adjuvans (retar immunförsvaret), eller att de rent av orsakar inflammation. Du kan också läsa mer om läckande tarm och vad du kan göra för att läka här.

Ett viktigt råd

Det förmodligen viktigaste rådet är att du försöker att inte fuska med de kostråd som ges här, under en period om minst 30-90 dagar. Om du bestämt dig för att hålla den autoimmuna kosten så fortsätt att göra det till hundra procent i minst en månad (men oftast behövs längre tid för att se betydande resultat). Vid sidan av det så stödjer stresshantering och tillräcklig sömn (7-8 timmar) en snabb reduktion av inflammation.

Målet med detta program är att få ner symptomen så mycket som möjligt. Detta kan ta från några dagar till upp till tre månader, eller ännu längre. Det skiljer sig oerhört mycket beroende på vilket tillstånd det rör sig om och hur väl man lyckas med att stävja inflammation.  När symptomen inte längre förändrar sig kan det vara dags att testa att återintroducera livsmedel.

Återintroduktioner – testa vilka livsmedel du tål och inte

 

Efter att du genomfört steg 1 i minst 30 dagar (gärna längre tid) kan det vara dags att prova om du kan återintroducera vissa livsmedel. Baserat på det vi i dag vet om frekvensen i reaktioner är att några livsmedel som tycks vara vanligare när det gäller reaktioner. När du väljer vilka livsmedel du ska introducerar en kombination av vad du saknar att äta och vad som ger minst risk för reaktion. Läs mer om hur du gör återintroduktioner här.

Felsökning och finjustering

Har du inte uppnått några resultat alls efter 30 dagar med AIP är det dags att börja felsöka eller finjustera. Detta kan du göra exempelvis genom anpassning av urval av livsmedel, kosttillskott eller korrigering av kolhydratnivåer. Till din hjälp har du metodiken i Autoimmun handbok (2019) eller så tar du kontakt med en kostrådgivare eller funktionsmedicinsk rådgivare. Rör sig dina symtom långsamt åt rätt håll kan du tryggt fort- sätta med AIP och låta kosten bidra till läkning.

Din individanpassade antiinflammatoriska kost

När du har gått igenom de här stegen har du lärt känna din kropps reaktioner mycket bättre, och du har lärt dig vad du mår bra av att äta och vad du inte mår bra av att äta. Börjar du må sämre igen kan du mycket väl behöva återgå till steg 1 vid ett senare skede. Det kan ibland hända att infektioner eller misstag i kosthållningen leder till plötslig försämring av symtomen. Det bästa om det sker är såklart att gå tillbaka till steg ett igen.

En läkande livsstil

En läkande livsstil med god sömn, återhämtning och daglig fysisk aktivitet löper genom hela programmet. Dessa delar har betydelse för både maghälsa och immunförsvarets funktion.

Vad är autoimmun sjukdom?

Autoimmuna sjukdomar uppkommer när kroppens immunförsvar attackerar kroppsegen vävnad. Det kan vara i princip vilken del av kroppsegen som helst som hamnar under angrepp och symptomen speglar förstås i viss mån den vävnadens funktion.  Om hjärnan angrips (Multipel Skleros) så får man symptom som speglar sämre funktion hos nerver och får man typ-1 diabetes så attackeras bukspottkörteln och dess förmåga att producera insulin.

Vill du veta mer?

OBS! Du får en gratis Snabbstartsguide om AIP med matlistor att ladda ner när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev.

Läs även gärna vår 400 sidor långa guide Autoimmun handbok – för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom. Den hjälper dig förstå forskningen bakom AIP och hur du praktiskt kan gå tillväga.Vi har även gett ut Autoimmun kokbok och Kokbok för sköldkörteln, som är våra AIP-kokböcker och Mat och symtomdagbok är en skrivbok som kan hjälpa dig genom processen på ett strukurertat sätt. Läs om alla våra böcker här.

12 reaktioner på ”Vad är AIP (autoimmunt protokoll/autoimmun kost)?”

  1. Hej!
    Sedan två år tillbaka har jag Alopecia Areata. Håravfallet kommer och går men fläckarna består. Har alltid ätit sunt men nu är jag inne på 4:e dagen av AIP-kost. Tror Ni det kan hjälpa? Har för övrigt en mycket god hälsa och har alltid haft. Äter inga mediciner. Har däremot ont i huvudet nu sedan 2 dagar, har kanske med kostomläggningen att göra?!
    Min teori om det här är att det är klimaktierirelaterat. Jag är 51 år. Det tror dock inte den kineiolog som jag gått hos, däremot rekomenderade han mig att utesluta gluten och mjölkprodukter, vilket jag gjort i snart 1 år. Men nu drar jag det ett varv till med denna kost.
    Man blir förtvivlad till slut när inget hjälper. Jag menar, får man kala fläckar på huvudet så är något i oblans!!
    Tacksam för svar!
    mvh Martina

    1. Karl Hultén

      Det finns flera exempel på personer som lyckats vända Alopecia ja. Med fullständig AIP-tillämpning. Återkoppla gärna.

  2. Hej, Tack för bra sida och podcast!!! Ni är så rätt ute.
    Jag önksar ett podavsnitt om alla superfoods:
    Nyponpulver, Bipollen, Rå kakao, spirulina, vetegräs, Maca, Nässelpulver, Ashwagandha, MSM, Baobab, Glucosamin, bikarbonat… ja de finns några stycken här hemma…
    Tacksam för tips, förstår att kakao och spirulina inte hör hemma i AIP, stämmer de och vad gäller de andra?
    Tack !

  3. Hej!
    Jag har förstått att man ska utesluta baljväxter och frön iaf under läkningsfasen. Går bra att äta groddar och skott på ärtor, linser och frön bland annat?
    Mvh Sara

  4. Pingback: Hur man börjar med Root cause protocol – Lite Lyckligare

  5. CarlAhlqvist

    Hur ligger det till med frukter? Banan alternativt Grapefrukt? Även vilda blåbär och lingon använts flitigt i mitt matintag.. MVH Carl

    1. Anna-Maria Norman

      De frukter du nämne ingår i AIP, men begränsa mängden så att det blir max 10-20 gram fruktos per dag totalt.

  6. Kerstin Magnusson

    Hej! Tack för en bra sajt! Jag äter enligt api sedan 2,5 veckor, pga hypothyreus/hashimotos. Hur förebygger jag brist på kalcium när jag inte äter mjölkprodukter? Jag är medelålders och tänker på benskörhet. Jag äter inte rött kött – det kött jag äter är fisk, och ibland kyckling. Hälsningar Kerstin

  7. Kan man äta mjöl gjort på rotfrukter t.ex. cassavamjöl, tapiokastärkelse och sötpotatisnudlar?

    1. Anna-Maria Norman

      Ja det kan man äta. Dock påverkar det bland annat blodsockret och vi rekommenderar inte att man har bakade bröd eller bakverk som en del av en daglig kost. Men till helgen kan man ju lyxa till det (om det inte sen triggar sötsug, det kan man vara vaksam på). Lycka till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *