
Surkål (Paleo, AIP)
Surkål innehåller probiotiska bakterier som är väldigt bra för en långsiktigt god maghälsa.
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1 msk salt
Instruktioner
- Riv eller finhacka vitkål (1 vitkålhuvud går åt till en 2-liters burk) Det bästa är om saltet utgör 1-1,5%.
- Varva riven vitkål med salt. Vänta 10 min och knåda sedan kålen så att saften rinner ut.
- Knåda kålen med händerna eller krossa kålen med en trästav
- Packa den rivna kålen hårt i en glas eller keramikburk
- Ta ett större blad som lock och lägg på en vattenfylld plastpåse för att trycka ner kålen.
- Vätska måste täcka kålen annars blir det mögel (komplettera med lite saltat vatten om det behövs)
- Jäsning: 7-10 dagar. Tryck ner kålen vid behov.
- Kålen håller sig under minst ett halvår i kylen efter jäsningen.
Anteckning
För fler liknande recept se "Autoimmun kokbok: läkande paleokost".
Tried this recipe?Let us know how it was!