Vad vill vi med Paleoteket?

Vi som driver Paleotekets blogg och podcast heter Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Vi vill med Paleoteket inspirera till hur du genom en läkande kost- och livsstil kan bygga upp en långsiktig hälsa och hjälpa dig att bli expert på din egen hälsa. Det gör vi genom vår blogg, podcast, böcker, individuella konsultationer och utbildningar. Vi utgår ifrån den senaste forskningen och kombinerar det med ett evolutionsmedicinskt grundperspektiv. Namnet ”Paleoteket” anspelar på Paleo (paleolitisk kost och livsstil) och på den kunskap vi vill förmedla (som i ett bibliotek), och de läkande krafter som mat och livsstil kan innebär (apotek).

Om oss

Karl Hultén har en magister i biomedicin, har forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska institutet och är författare till böckerna ”Autoimmun kokbok – läkande paleokost” och ”Hjärnhälsa – kost och motion för hjärnan”. Han har även de senaste åren tagit emot klienter med olika hälsobesvär, som autoimmun sjukdom och immunrelaterad ohälsa. En långvarig kronisk inflammationssjukdom motiverade Karl att söka egna svar när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Han tillämpar ett evolutionsmedicinskt perspektiv baserad på mat med högsta kvalitet och näringstäthet, och utgår ifrån den senaste forskningen. Han är expert i podcasten”Paleoteket – läkande kost och livsstil”. Sedan år 2011 skriver han på www.karlhulten.se (bloggen är dock ej aktiv).

Anna-Maria Norman är värd och producent för  podden ”Paleoteket- läkande kost och livsstil”. Hon är certifierad kost- och hälsocoach, har en magister i statsvetenskap/sociologi samt har studerat journalistik. Hon är beteendevetaren som har fokus på förändringsprocesser för individ, grupp eller organisation. Läs mer på www.annamaria.se.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med oss gällande tankar och idéer till podden kan du mejla info@paleoteket.se

 

Fotograf: Denise Vestin

6 Comments

 • Hej! Kanske jag skriver till er i fel fält, men vill säga att en helt ny värld öppnade sig när jag läste Karl Hultens hemsida, verkligen otroligt intressant.
  Jag undrar om det är lämpligt för mig kan börja äta paleokost på eget initiativ? Jag har många av de sjukdomar och symtom som beskrivs på hans hemsida.
  Högt blodtryck, IBS, Utmattningsdepression, Bipolär 2, Fibromyalgi, Spinal Stenos, Panikångest och oro, Överkänslig mot gluten-och mjölkprodukter. Jag har de senaste 3 åren dagligen ätit smärtstillande som oxicodon, alvedon, ipren, blodtrycksmediciner, stämningsreglerande medicin, lugnande medicin, laxerande pulver, medicin för magen (omeprasol) och medicin mot gaser. Som ni/du förstår så är min hälsa väldigt dålig, en läkare sa en gång att jag var ett kronvrak, väldigt uppmuntrande att säga till en patient. Jag har ingen förhoppning om att den traditionella sjukvården kan hjälpa mig över huvud taget.
  Nu tror min husläkare att jag har problem med sköldkörteln, vilket jag själv misstänkt också, har alla de symptom på det precis som de beskrivs på hemsidan, men jag kan inte se nått om den höga pulsen som jag har, jag har en bltr-apparat hemma för att hålla lite koll på blodtrycket.
  Eftersom det har bulltat i bröstkorgen, magen och huvudet och då visar den ju en, för mig som har varit lågpulsare, att den är alldeles för hög,
  Bltr är skapligt pendlar mellan 112/85 och 138/96, och pulsen har nu i 1 månads tid pendlat mellan 78-101 i vila. När jag fick konstaterat/diagnosen högt blodtryck så var pulsen inte alls så här hög. Detta är väldigt besynnerligt och väldigt obehagligt, känns som kroppen ständigt går på högvarv väldigt jobbigt att leva med sånt stresspåslag.
  Ja nu har det här mailet blivit ganska långt så jag förstår om ni inte har tid med mig.
  Jag har iaf beställt böckerna som Karl Hulten har skrivit, så jag gör väl ett försök med paleokosten. Det borde väl vara bra för tarmen och immunförsvaret iaf. Eftersom jag har blivit 57 år nu, och vill få en bättre livskvalitet, så är det väl bara att kavla upp ärmarna och ta tag i mitt liv.

  Mvh Britt-Marie Persson
  Min mail-adress är: brittis1960@hotmail.com

  • Hej Britt-Marie,
   Tack för din kommentar. Väldigt roligt att höra att vi har kunnat inspirera dig och öppna en helt ny värld. Det går väldigt bra att prova paleo-kosten på egen hand. Det är näringsrik och anti-inflammatorisk mat och inte något som skadar dig. Men om du skulle vilja ha ytterligare hjälp längre fram kan du ta hjälp av en kostrådgivare. Jag har tyvärr en lång väntelista och just nu stängd mottagning, men det går att skriva upp sig på den såklart så får du information när mottagningen öppnar.https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfASJmnZpycbMyWIuCqSww3BECUbqY1No6K4mba1cZvhwhfHA/viewform?c=0&w=1

   Lycka till! / Karl

 • Hej Karl!
  Vi hade kontakt 2013 och jag hade tid bokad till dig. Jag var tyvärr tvungen att avboka då jag fick en stroke och hamnade på sjukhus.
  Mycket har hänt sedan dess.
  Jag har köpt din och Cecilias bok ”Autoimmun kokbok” och blev jätteglad. Men, jag har en del funderingar. T ex hur hittar man i matbutiker
  ben från gräsätande djur? När jag frågat i butiker tittar de konstigt på mig. Honung som står i recepten, hur bra är den lösa som man ringlar
  över mat. Att hitta bra råvaror är inte så lätt. Jag håller mig till svenska produkter så gott jag kan. Köper ekologiskt.
  Har läst på djupfrysta bär att de förpackas i något baltiskt land och att de sköljs i dåligt vatten.

  • Hej Ylva, Tack för ditt meddelande. Det är sant att kött från gräsbetande djur inte är lätt att hitta i vanliga butiker. Det kallas ibland också för naturbeteskött. Det finns leverantörer som du kan hitta på nätet, exempelvis Gröna gårdar.

   Gällande honung så rekommenderar jag att inte äta mer än 20 gram fruktos om du försöker läka från en autoimmun sjukdom med hjälp av AIP. Så det blir inte så mkt honung då om du också äter frukt.

 • Så glad att jag hittat er podcast!
  Har pelvospondylit sedan 18 år tillbaka och vill nu försöka att med kost bli så bra att jag inte behöver äta medicin. Har ätit medicin, i stort sett dagligen, i många år, för att dämpa smärta och inflammation, vilket skadat tarmarnas funktion och tarmflora.
  Har nyligen börjat följa Dr Wahls Protocol, level 2. En annan suverän kokbok om antiinflammatorisk kost är Food Pharmacy som nyligen kommit ut, på svenska.
  Ser fram emot att lyssna vidare på er!

  • Hej Johanna! Tack för dina ord. Lycka till med att testa Wahls protocol, dela gärna med dig av hur det går för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *