Autoimmun handbok

Autoimmun handbok (Hultén/Norman, 2019) är en bok för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom.

Den beskriver de samband ­forskningen avslöjat mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner.

Du får hjälp att återvinna hälsan med konkreta verktyg, matlistor och ­inspirerande recept. Boken är en illustrerad fackbok i fyrfärg om 400 sidor.

Vad handlar boken om?

Maghälsa är nyckeln till ett fungerande immunförsvar. Vid autoimmun sjukdom har immunförsvaret blivit förvirrat och börjat  attackera den egna kroppen. Tidiga tecken är ofta ökande trötthet, allergier eller magbesvär – diffusa symtom som riskerar att leda vidare till sköldkörtelsjukdom, psoriasis, reumatism eller någon annan av de omkring 100 diagnoser som finns.

Men det går att vända symtom och inflammation till välbefinnande – på helt naturlig väg. Det autoimmuna protokollet (AIP) är ett ­kostupplägg som redan förändrat livet för tusentals människor med kronisk sjukdom. Tarmirriterande och inflammatoriska livsmedel utesluts för att ge plats åt en individanpassad läkande kost. Boken beskriver de samband ­forskningen avslöjat mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner. Du får hjälp att återvinna hälsan med konkreta verktyg, matlistor och ­inspirerande recept.

Här får du lära dig hur du:

 1. ska äta för att hjälpa din kropp att läka
 2. individanpassar, felsöker och optimerar din kost
 3. formar en tarmflora som lugnar ditt immunförsvar
 4. testar din tolerans för kolhydrater
 5. använder probiotika och kosttillskott för minskade symtom
 6. anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet för bästa immunhälsa.

DEL 1 – IMMUNHÄLSA: Här presenteras forskningen bakom de komplexa mekanismer som driver autoimmun sjukdom och kronisk inflammation. Vad har immunförsvaret för samband med maghälsa, födoämnesöverkänslighet, tarmflora, hormoner och blodsocker?

DEL 2 – EN LÄKANDE KOST: Här belyses viktiga principer för urvalet av livsmedel inom AIP-kosten: Varför utesluts vissa livsmedel och varför inkluderas andra? När du förstår mekanismerna på djupet blir det lättare att följa riktlinjerna och tolka signaler från kroppen.

DEL 3 – AIP-METODEN: Här vägleds du stegvis till en individanpassad läkande kost. Vi presenterar olika strategier för att komma igång med AIP-kosten, hur du utvärderar resultaten och hur du återintroducerar livsmedel. En läkande livsstil ingår också som en viktig del.

DEL 4 – VERKTYG FÖR FELSÖKNING OCH FINJUSTERING: Här beskrivs ytterligare verktyg som kan tillämpas efter 30 dagar med AIP-kosten om symtomen inte minskar som förväntat. Detta inkluderar aktivt arbete med exempelvis tarmflora (dysbios) och blodsocker.

BILAGOR: matlistor, näringstabeller, kolhydrattabell, checklistor, matoch symtomdagbok och recept. ORDLISTA med svåra ord förklarade på ett enkelt sätt. REFERENSER och INDEX TACKORD och OM OSS

Om författarna

Karl Hultén är föreläsare, medförfattare till Autoimmun kokbok (2016) och Hjärnhälsa (2007) och har en magisterexamen i biomedicin (medicinsk biologi).

Anna-Maria Norman är certifierad kostrådgivare och hälsocoach samt har en magisterexamen i statsvetenskap och sociologi.

Tillsammans driver de hälsoföretaget Paleoteket och en podcast med samma namn. De föreläser, utbildar och erbjuder individuell rådgivning inom hälsa.

Sagt om boken

”Autoimmun handbok erbjuder ett strukturerat angreppssätt och en metod för att navigera tryggt när du vill ta makten över din egen hälsa.”, Peter Martin, Leg. läkare med dr, FunMed-mottagningen

”Här får läsaren en djupgående beskrivning av alla essentiella processer i kroppen vid autoimmun sjukdom, men på ett väldigt begripligt sätt.”, Adam Seid Tahir, har Ankyloserande spondylit (AS)

”Den här boken är ett fantastiskt viktigt verktyg! Jag visste inte att jag saknat det så mycket.”,  Elsa Kjellander, har Hypotyreos

Vidare läsning och resurser

 • Här hittar du en kort beskrivning av AIP.
 • Här finns enklare matlistor att ladda ner för autoimmun kost (AIP). Dessa kan du ladda ner och skriva ut och ha hemma i köket.
 • Om du letar efter andra som äter enligt AIP kan du gå med i facebook-gruppen Autoimmuna protokollet (AIP) Sverige.
 • Vi har gett ut fler böcker om AIP och att läkande kost. Här har vi samlat några fina kokböcker på svenska som kan hjälpa dig som lägger om kosten till AIP eller Paleo.
 • I boken presenteras kost- och livsstil som det viktigaste verktygen för att ta sin hälsa i egna händer. Vi nämner också funktionsmedicinsk provtagning som ett möjligt led i felsökning om kost och livsstil inte ger förväntat resultat. Lyssna gärna på ett podd-avsnitt om olika tester eller läs vidare om olika tester. Testar tas alltid i samarbete med en rådgivare som kan tolka testerna.
 • Den som upptäcker att den har histaminintolerans kan ha nytta av en lista som kombinerar AIP med låghistaminkost. Organisationen SIGHI har tagit fram en detaljerad lista för personer med histaminintolerans. Här finns en lista som kombinerar detta med AIP. Listan har sammanställd av Anne-Li Smith.