Avsnitt 16: Näring i inälvsmat, B-vitaminer, proteinnivå och neandertalares kost

Varför är det bra att äta inälvsmat (som lever) om du vill bygga upp dina depåer av B12, zink och järn? Varför är dessa näringsämnen viktiga för immunförsvaret? Det är huvudtemat i dagens avsnitt av Paleotekets podcast - läkande kost och livsstil. Vi följer också upp teman från förra avsnittet om kött. Vi nyanserar och förtydligar att hela B-vitaminkomplexet inklusive B12 finns i animaliska livsmedel (dvs kött, fisk, fågel, ägg och mejeri), samt samtalar om var man kan hitta andra B-vitaminer.  Många är ovana vid att äta inälvsmat men att göra egen leverpastej kan vara en bra början. Vi pratar också om vilka grupper av människor som kan behöva äta mer eller mindre protein, samt hur man kan göra om man ska gå över från en vegetarisk kost till paleokost. Avsnittet avslutas med att vi pratar om en studie om neandertalarnas kost.

Detta och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt av "Paleotekets podcast: läkande kost och livsstil". Biomedicinare Karl Hultén intervjuas av beteendevetare Anna-Maria Norman. 

Prenumerera på "Paleoteket" via Itunes, Soundcloud eller din podcast-app.  

 

Upplägg i kronologisk ordning

Minut 2.20. Vi nyanserar och förtydligar att hela B-vitaminkomplexet inklusive B12 finns i animaliska livsmedel (dvs kött, fisk, fågel, ägg och mejeri), samt samtalar om var man kan hitta andra B-vitaminer.

Minut 6.30 Vilka personer kan behöva äta mer eller mindre protein?

 • Överviktiga
 • Personer som tränar mycket
 • Äldre personer med låg benmassa
 • Problem med blodsockret
 • Vad gäller specifikt för personer med autoimmuna sjukdomar, och vid kronisk inflammation? Och varför? 
 • Om du har njurproblem.

14.45 Lyssnarfråga: Vad säger vi om att försöka följa det Autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleokost, autoimmun kost), utan att äta kött? Funkar det att endast äta fisk?

17.00 Lyssnarfråga: Hur ska man tänka om man har en låg budget och vill börja med autoimmun kost (AIP)? Hur ska jag tänka om jag har varit vegetarian eller vegan och vill gå över till att äta en andel kött, magen kan ju vara känslig?

23.55 Hur får jag ihop en autoimmun kost (AIP) med låg njurfunktion och behöver begränsa proteinnivåerna?

Rött kött och sköldkörtelbesvär - hur ska jag tänka?

Lyssnarfråga: läker jag inte om jag inte vill äta inälvsmat?

30 Varför levern inte lagrar gifter, dvs du äter inte gifter om du äter lever.

31.18 Vi samtalar slutligen om en studie om Neandertalarnas kost, som en lyssnare har delat med oss. 

 

 

2 reaktioner på ”Avsnitt 16: Näring i inälvsmat, B-vitaminer, proteinnivå och neandertalares kost”

  1. Karl Hultén

   Tack för din kommentar. Inälvsmat är framförallt mycket näringsrikt. Vi har inte hittat några trovärdiga belägg för att det skulle vara proinflammatoriskt. Men om du hittar forskning som visar detta kikar vi väldigt gärna på den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *