Sköldkörteln behöver firas!

Idag 25/5 är det Sköldkörteldagen. Varför ska sköldkörteln ha en egen dag? Jo, närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, orkeslöshet och nedstämdhet. Rubbning av sköldkörteln är resultatet av den vanligaste formen av autoimmun sjukdom och medför stort lidande. De flesta som drabbas är kvinnor.

Det är viktigt att få rätt medicinering när det behövs, men alltför ofta gör den inte att du blir av med alla symtom. Sköldkörtelsjukdom är alltså ett riktigt folkhälsoproblem. Men den glada nyheten är att det väldigt ofta går att minska symtom av sköldkörtelsjukdom med hjälp av kost och livsstil (ibland i kombination med läkemedel). Vi har de senaste åren intervjuat flera personer med sköldkörtelsjukdom som minskat sina symtom med hjälp av kosten. Längst ner i det här blogginlägget inkluderar vi därför flera intressanta länkar, så att du kan läsa vidare. Dessutom kan du läsa om forskning på området.

Vad gör sköldkörteln?

Sköldkörteln har en reglerande roll i alla kroppsliga processer. Varje cell förbrukar energi för att kunna utföra sitt arbete och sköldkörteln styr de gener som reglerar energiomsättningen. När sköldkörteln inte fungerar som den ska påverkas tusentals kroppsfunktioner samtidigt.

Börjar i magen

Sköldkörtelsjukdom börjar i de flesta fall i magen, där vårt immunförsvar bor. När sköldkörtelns funktion brister slår det tillbaka med ytterligare försämring av maghälsa och inflammation. Det uppstår en negativ spiral som behöver brytas med hjälp av kost och livsstil. Läkemedelsbehandling med hormonersättning kan göra dig bättre, men sällan helt bra. Det beror på att själva grundproblemet med immunförsvaret inte kan åtgärdas med läkemedel. Immunförsvaret är fortfarande ur balans och fortsätter orsaka problem i hela kroppen. För att komma tillrätta med inflammation och kvarstående symtom måste maghälsan förbättras och din kropp få den näring den behöver.

Vad visar forskningen?

Ny forskning visar att det är möjligt att på egen hand, med hjälp av kost och livsstil, häva och till och med bli helt symtomfri från sköldkörtelsjukdom. Det du behöver göra är att hitta till din individanpassade kost. Det kan du exempelvis göra genom den autoimmuna kosten (även kallad AIP från autoimmunt protokoll), som är ett antiinflammatoriskt kostupplägg fritt från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser. Det är dessutom fritt från vanliga allergen som ägg, nötter och frön samt livsmedel som kan irritera immunförsvaret.

Ett förslag

En förslag till dig med sköldkörtelsjukdom är att följa AIP i minst 4–12 veckor. Därefter följer återintroduktioner där du testar dig fram till en individanpassad läkande kost. Läs om autoimmun kost (AIP) och ladda ner matlistor här. Du kan också läsa mer om sköldkörtelsjukdom och AIP, samt ta del av recept i Kokbok för sköldkörteln (Nisbet Nilsson / Hultén, 2019)

Poddar och blogginlägg om sköldkörtelsjukdom och att läka med kosten

Ta även del av dessa podcast-avsnitt och intervjuer, för att fördjupa din kunskap och få inspiration.

Avsnitt 66 Sköldkörteln och sökandet efter min läkande kost (med Kerstin Lövkvist Söderholm)

Kokbok för sköldkörteln

Avsnitt 46 Sköldkörteln i fokus med Nadja Öström

Avsnitt 42 Sköldkörteln och autoimmun kost (AIP) – ny studie visar goda resultat

Avsnitt 53 Karin Björkegren Jones : Balans – naturlig väg till friskare sköldkörtel

 

Sköldkörtelsjukdom – NY studie visar att autoimmun kost (AIP) ger goda resultat

 

Elins hälsoresa med Hashimotos – naturvistelse, AIP och yoga hjälpte mig att läka