Elins hälsoresa med Hashimotos – naturvistelse, AIP och yoga hjälpte mig att läka

"Kombinationen av AIP, goda sömnrutiner, naturvistelse och återhämtning i form av yoga och meditation har gjort att jag i dag är i princip symtomfri och känner mig levande och lycklig”

Elin Cederberg, 40 år (driver bloggen Paleodrottningen)

Berätta om din hälsoresa och vad du har gjort för att läka:

Jag fick diagnosen Hashimotos tyreoidit 2006, knappt ett år efter mitt första barns födelse. På vårdcentralen fick jag prover tagna av TSH och fT4, men ingen hjälp i övrigt. Efter påbörjad behandling blev mina värden snart normala, men jag mådde fortfarande väldigt dåligt. Magbesvär, håravfall, depression, frusenhet, hjärndimma och extrem trötthet. År 2011 gick jag över till LCHF och blev mycket bättre. Några år senare gick jag vidare till paleo och strax därefter till AIP. Det gjorde stor skillnad i hur jag mådde redan efter en vecka! Hjärndimman minskade markant, min energi kom tillbaka, magen blev bättre och hyn förbättrades. Jag började känna mig som en riktig människa igen. Orkade plötsligt med livet, klarade av att vara mamma till mina barn, arbeta som vanligt, blev gladare och mer harmonisk. Med tiden började fler och fler symtom förbättras och jag fick energi att se över andra delar av min livsstil som sömn och stresshantering. Det är stort att inse att man har makt att själv ta kontrollen över välmående!

 

Vad är dina bästa tips till personer som vill börja med en läkande kost och livsstil?

Var medveten om att saker kan ta tid. Misströsta inte om du känner att vissa symtom finns kvar. Har man varit sjuk länge behöver kroppen längre tid för att läka. Var snäll mot dig själv och lyssna på din kropp.

 

Detta är ett utdrag ur Kokbok för sköldkörteln (annonslänk), av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson.