Köttbullar med svampsås

Köttbullar med svampsås (för elektrisk tryckkokare och spis)

Köttbullar med svampsås är en välsmakande rätt som passar både i vardagen och på högtider. Här är den klassiska brunsåsen utbytt mot en god svampsås.

Vi presenterar här receptet med två olika tillagningssätt – ett där du använder en elektrisk tryckkokare och ett där du använder spisen.

Här kan du läsa vår guide om fördelarna med att använda en elektrisk tryckkokare, jämförelse mellan modeller och instruktion om hur du använder den.

Köttbullar med svampsås

Köttbullar med svampsås (för elektrisk tryckkokare)

Köttbullar med svampsås är en välsmakande rätt som passar både i vardagen och på högtider. Här är den klassiska brunsåsen utbytt mot en god svampsås.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, pal
Portioner 4

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Blanda färsen med 3 tsk hackad persilja, lökpulver, salvia, muskotblomma och salt i en skål och forma sedan till bollar på ca 2,5 cm i diameter.
  • Lägg svamp, gul lök, benbuljong, kokos aminos och köttbullar i tryckkokaren.
  • Sätt på locket och stäng. Välj “MEAT/STEW” och ställ in på 35 minuter.
  • När det är klart släpper du ut trycket snabbt genom att vrida ventilen till “VENTING”. Ta en träslev eller grytvante för att inte bränna dig på ångan.
  • Använd en hålslev och ta försiktigt upp köttbullarna och lägg på ett fat.
  • Häll resterande ingredienser till en skål/bunke och mixa slätt genom att använda en mixerstav. Om såsen blir för tjock tillsätt mer benbuljong/kokosmjölk eller vatten.
  • Lägg lingonen i en kastrull, värm upp och rör då och då. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten, om lingonen inte släpper ifrån sig vätska.
  • Häll såsen på köttbullarna, garnera med resterande del av den hackade persiljan och lägg upp lingonen.
  • Den här rätten passar både som förrätt och huvudrätt. Servera med blomkålsris, zucchininudlar eller ugnsrostade grönsaker.

Anteckning

Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept
Tried this recipe?Let us know how it was!

 

Köttbullar med svampsås

Köttbullar med svampsås (för spis)

Köttbullar med svampsås är en välsmakande rätt som passar både i vardagen och på högtider. Här är den klassiska brunsåsen utbytt mot en god svampsås.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, pal
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 1 kg blandfärs det går också bra med nötfärs
  • 4 msk persilja (färsk) hackad
  • 2 msk lökpulver
  • 1 tysk salvia (torkad)
  • 1/2 tsk muskotblomma (mald)
  • 1/2 tsk salt
  • 3,5 dl champinjon (färsk) hackade
  • 1 gul lök stor, hackad
  • 2 dl benbuljong går också bra med kokosmjölk eller vatten. Se anteckningar nedan för recept
  • 3,5 tsk kokos aminos kan bytas mot ½ dl rödvinsvinäger eller 2 tsk balsamvinäger
  • 1 1/2 dl lingon (frysta) det går också bra att använda färska
  • Talg till stekning. Det går också bra med ister, olivolja eller kokosolja

Instruktioner
 

  • Blanda köttfärs, fläskfärs, 3 tsk hackad persilja, lökpulver, salvia, muskotblomma och salt i en skål och forma sedan till bollar på ca 2,5 cm i diameter.
  • Lägg köttbullarna i en gjutjärnsgryta och bryn dem runt om.
  • Ta upp dem och häll ner ca 1 dl svamp och stek tills den fått fin färg.
  • Ta upp svampen och lägg på ett fat och lägg tillbaka köttbullarna i grytan. Lägg därefter i den resterande svampen, gul lök, benbuljong och kokos aminos.
  • Låt småkoka eller sjuda på svag värme i 45-60 minuter.
  • Använd en hålslev och ta försiktigt upp köttbullarna och lägg på ett fat.
  • Häll över kvarvarande ingredienser i en behållare och mixa slätt genom att använda en mixerstav.
  • Blanda i den stekta svampen i såsen. Om den blir för tjock tillsätt mer benbuljong/kokosmjölk eller vatten.
  • Lägg lingonen i en kastrull, värm upp och rör om då och då. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten, om lingonen inte släpper ifrån sig vätska.
  • Häll såsen på köttbullarna och garnera med resterande del av den hackade persiljan.
  • Den här rätten passar som förrätt eller som huvudrätt serverad med blomkålsris, zucchininudlar eller ugnsrostade grönsaker.
Tried this recipe?Let us know how it was!