Benbuljong

Benbuljong är ovanligt rik på mineraler och aminosyror. Den är en särskilt viktig källa till kalcium och aminosyran glycin. Denna aminosyra stödjer matsmältningen och lugnar en inflammerad tarm.
Måltid Dryck, Soppa, Tillbehör
Kök AIP, Paleo

Ingredienser
  

  • 1 kg ben från nöt, lamm, kyckling eller vilt (se olika koktid)
  • 3 liter vatten (så att benen täcks)
  • 3 msk citronjuice (helst färskpressad)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 st lagerblad
  • 3 tsk salt (1 tsk per liter vatten)

Instruktioner
 

  • Samla ihop broskrika ben från kyckling, lamm, eller nöt. Vilka ben som helst går bra egentligen. Lägg benen i en gryta och fyll med vatten tills alla ben precis är täckta.
  • Tillsätt äppelcidervinäger och salt. Omkring en tesked salt per liter vatten.
  • Krydda efter tycke och smak. Ingefära, lagerblad, libbsticka och selleri brukar smaka gott.
  • Tillsätt citronjuicen för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen.
  • Koka 5 –48 timmar. Olika lång tid behövs för olika typer av ben. Kyckling och fisk ca 5-10 timmar, lamm ca 10-20 timmar och nöt ca 20-30 timmar. Se till att det småputtrar och inte kokar för hårt. Du kan koka på spisen, i en långsamkokare (slow-cooker) eller i en tryckkokare. I tryckkokare halverar du tiden.
  • Använd en sil för att separera benen från buljongen och frys in buljongen i lagom mängd för användning i framtiden. Buljongen håller sig ca 5 dagar i kylskåp.
  • När buljongen har kylts ner i kylskåpet ska det bli ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen som är som gelé pga gelatinet. Fettet kan du ta bort och använda för stekning eller blanda ner i buljongen.
  • Drick buljongen som den är eller koka den tillsammans med grönsaker eller rotfrukter och gör en god soppa (se våra recept på soppor för inspiration).

Anteckning

För fler liknande recept se "Autoimmun kokbok: läkande paleokost" som skrivits av Karl Hultén från Paleoteket och Cecilia Nisbet Nilsson från Swedish Paleo. Där hittar du fler efterrätter, huvudrätter och tillbehör.
Lyssna gärna på avsnittet om benbuljong i Paleotekets podcast.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating