Köttfärssås med rotfrukter

Därför är den elektriska tryckkokaren din bästa vän i köket

“Bra mat lagar sig själv”. Hemma hos oss används den elektriska tryckkokaren varje dag och den har en mer central plats i köket än någon annan apparat för matlagning. Anledningen till den saken är enkel. Det finns nämligen inget annat hjälpmedel i köket som ens kommer i närheten när det gäller att underlätta goda matvanor. Här kommer elva goda skäl att använda en elektrisk tryckkokare i ditt paleokök.

 

Det är effektivt

 • Du sparar massor av tid: Tryckkokning innebär tillagning under tryck, vilket kortar tillagningstiden avsevärt. Med tryckkokning kan man laga precis samma mat som på spisen, fast på mindre än halva tiden. 
 • Du får mat snabbare och enklare: Uppvärmningen går mycket snabbt i en tryckkokare då locket är på från början. Dessutom kan du lägga samtliga ingredienser i kärlet och sedan gå därifrån. Du sparar alltså massor av tid och kan göra andra viktiga eller roliga saker. 
 • Du kan göra annat under tiden: Du kan när det passar dig lägga ner ingredienserna i tryckkokaren, trycka på knappen, gå därifrån och komma tillbaka senare (maten tillagas först och hålls sedan varm automatiskt efter färdigställande).
 • Du kan ta mat direkt från frysen och tillaga utan att tina: Lägg en fryst köttbit i tryckkokaren. Salta och krydda, tryck du på knappen och gå därifrån. Köttet blir om möjligt ännu bättre än om du tinat upp det först. Trycket och temperaturen byggs upp snabbt och gör det säkert att tillaga fryst mat, då värmen snabbt stiger över intervallet där bakterier utvecklas. Det tar ungefär dubbelt så lång tid att tillaga frysta livsmedel, som att tillaga färska. Att laga protein direkt från fryst är extra bra för dig med histaminintolerans.

Det blir enklare att äta hälsosamt

 • Storkok blir superenkla: Nyckeln till goda matvanor är att förbereda måltider i förväg. Där är storkok helt oslagbart. En tryckkokare med gott om utrymme (8 liter) uppmuntrar till storkok och gör det enkelt för dig att laga mat till många personer och för flera dagar. Detta är den enskilt bästa vana du kan utveckla för att förbättra din hälsa över tid. 
 • Din mat blir mer magvänlig och därmed mer hälsosam: Antinutrienter som finns i vissa grönsaker bryts effektivt ner av värme. I en tryckkokare är värmeeffekten starkare, då den kommer upp i högre temperaturer än spisen. Tillagningstemperatur under tryck är omkring 140 grader. 
 • Dina soppor och buljonger blir mer näringsrika och godare: Den höga värmen leder till att soppor, grytor och buljong utvecklar smak snabbt. Hemlagad benbuljong blir mycket kollagenrik på bara 2 timmars tillagning, jämfört med 24 timmar på spisen.
 • Du slipper plaster och hormonstörande ämnen: Den elektriska tryckkokaren vi har, det vill säga Instant pot, har ett kokkärl av rostfritt stål, som till skillnad mot teflonpannor och många andra redskap i köket är helt fri från BPA och andra gifter. Den är också enkel att maskindiska. Att kärlet är av rostfritt stål är en sak som varit viktigt för oss när vi valt vår tryckkokare, men i övrigt kan olika varianter passa olika hushåll. Läs vår guide här nedanför om du vill ha hjälp att göra ditt val.

Det blir smidigt och ekonomiskt

 • Du kan göra hela processen med en enda apparat: En elektrisk tryckkokare kan göra alla delar av tillagningsprocessen då den steker, ångkokar och tryckkokar med olika knapptryckningar. Det betyder att du kan steka köttbiten först för att sedan laga färdigt maten genom långkok eller tryckkokning. Den inbyggda funktionen “sauté” innebär att du kan bryna grönsaker och kött direkt i grytan och du slipper använda en separat stekpanna.
 • Du kan äta varm mat när det passar dig, utan dröjsmål och extra uppvärmning: Funktionen “hålla varm” (keep warm) aktiveras automatiskt när tillagningstiden är klar, vilket gör att du kan starta tillagningen på morgonen och ha maten färdig efter arbetsdagens/skolans slut eller tillaga under natten och ha färdig mat till frukost/lunch. En elektrisk tryckkokare håller temperaturen mellan 62° och 77°C, vilket är ett livsmedelssäkert intervall, där skadliga bakterier inte utvecklas.
 • Du sparar pengar på elräkningen: En elektrisk tryckkokare värmer upp maten samtidigt som den är isolerad mot omgivningen. Det skiljer den från spisplattan och ugnen, som också värmer upp luften omkring och kräver betydligt mer energi. Maten tillagas snabbare och samtidigt mer energisnålt, eftersom behållaren är isolerad och förbrukar mindre energi för att värma upp innehållet.

Vilken elektrisk tryckkokare ska du välja?

 

Vilken tryckkokare använder vi?  Vi har använt vår tryckkokare av märket Instant Pot dagligen i 4 år och kan verkligen rekommendera den. Innan vi köpte den hade vi en tryckkokare av ett annat märke som vi inte alls var nöjda med.  Vi gjorde en hel del research och landade i att köpa en Instant pot DUO 8 liter. Denna är både bra och mycket prisvärd.

 

Vilken tryckkokare köper vi nästa gång? Nu har samma företag kommit med en ny och lite dyrare modell (Instant Pot Pro) där man åtgärdat några saker som inte fungerade optimalt, så den passar dig som vill satsa på det bästa. Den finns två storlekar:Instant Pot Pro (5,7 liter) och Instant Pot Pro 10 7,6l. Den har några välkomna förbättringar jämfört med andra modeller, men den kostar en bra slant mer än de tidigare modellerna.  

 • bekväma handtag så att man kan lyfta ut innergrytan enklare och utan grytvantar
 • innergryta som kan användas på induktionshäll samt vanliga spisar
 • förenklad och automatisk stängning av tryckventilen, som gör att du slipper komma ihåg detta moment själv.   
 • Enkelt att snabbt ställa in tiden med vridhjul

Viktigt när du väljer tryckkokare

Vi anser att den främsta faktorn när du väljer tryckkokare är storleken. Den avgörs inte främst av vad du ska laga, utan hur många personer du ska laga mat till. Ett annat viktigt kriterium är att grytan ska vara av rostfritt stål. Det finns i dagsläget ungefär tre storlekar som de flesta tryckkokare faller in i: omkring 3 liter, 5,7 och 7,6-8 liter.

Här kommer våra favoritmodeller i respektive storlekskategori. 

 

Olika varianter beroende på hushåll

 • För en normalstor familj (4 personer eller fler) skulle vi rekommendera en 7,6-8 liters, som gör det möjligt att använda tryckkokaren till vardagsmatlagning och omfattande storkok, i form av köttgrytor för infrysning, laga två kycklingar samtidigt osv. Den vi har hemma heter Instant pot DUO 8 liter och är bra och väldigt prisvärd. Den nya premium-varianten heter Instant Pot Pro 10 7,6l.
 • För ett par eller en mindre familj (3 personer) fungerar en 5,7 liters modell bra. Den är mer än tillräcklig för att laga till alla i hushållet och den räcker till att göra storkok av grytor, köttbitar och kyckling. Vi rekommenderar Instant Pot Pro (5,7 liter)
 • För ensamhushållet fungerar en 3 liters utmärkt, men i de flesta fall är ändå 5,7 liter ett bättre val, eftersom den möjliggör storkok för hela veckan eller infrysning av matlådor. Om du ändå vill ha en liten modell är Instant Pot DUO 30 SILVER 3L ett bra och billigt alternativ.

Om du köper via någon av våra sponsrade länkar ovan kostar det inte dig något extra, men vi får en liten provision. Tack för ditt stöd!

 

Fyra inspirations-recept

Vad kan du då laga i en elektrisk tryckkokare? Vi har lagt in recept som finns samlade här. Instruktionerna utgår ifrån att du använder en Instant pot, men det går lika bra att laga rätterna i en elektrisk tryckkokare av ett annat märke.

Pulled beef

Köttbullar med svampsås

 

Pulled pork med asiatiska smaker

Köttfärssås med rotfrukter

 

Extra: Instruktion med funktioner i en Instant pot

Olika tryckkokare har olika knappar, så detta gäller endast tryckkokare av märket Instant Pot. Det kan kännas överväldigande med alla knappar, men man vänjer sig snabbt.

Menyfunktioner

 • Pressure cook: När du är redo att laga mat försluter du bara locket, trycker på “pressure cook” och justerar din tillagningstid och tryck.
 • Plus (+) och minus (-) knappar: Styr timern i mitten av LCD-skärmen. Timern är den tid du ställer in för din valda mat.
 • Sauté : Används för att fräsa livsmedlet innan tryckkokning. Locket ska vara AV så att du kan röra runt dina ingredienser. Justera värmenivån medan du steker genom att trycka på “sauté”. Du kommer att se orden ”Mindre””Normal” och ”Mer” markeras när du bläddrar mellan alternativen.
 • Slow Cook : Inställning utan tryck. Om du använder locket, se till att vrida ventilen till avluftningsläget (venting). Ett glaslock kan också användas vid den här funktionen, så innehållet syns.

 

Du kan också använda de förvalda alternativen:

 • ”soup/broth”
 • ”meat/stew”
 • ”rice” (ej aip/paleo), men detta kan du även använda för exempelvis potatis.
 • ”bean/chili” (ej aip)
 • ”cake” (ej aip/paleo)
 •  ”multigrain” (ej aip)
 • ”porridge” (använd endast aip/paleo-godkända mjöler)
 • ”yoghurt” (ej aip/paleo).
 

Skärmen

 
 • Lägesindikation: Precis under timern står det ”normal” och ”hög”. När du använder tryckkokningsfunktionen “pressure    cook” kommer dessa lägen ändra tillagningstiden. För funktionerna ”slow cook” (långsam tillagning)    och ”sauté” (bryna/steka) representerar dessa lägen olika värmenivåer.
 • Tryckindikatorer: Manuell metod för att ställa in tryckkokarens tid och nivå. Du kan ställa in den på lågt tryck eller högt tryck.
 

 

Ventilen

Ventilen (den runda silverfärgade delen) kommer vara i det nedre läget när trycket byggs upp.

Efter 5-10 minuter, när det är fullt tryck, kommer flottörventilen ploppa upp (höger bild). Ju fler ingredienser, desto längre tid tar det. Ibland kan du behöva trycka till ventilen när trycket byggts och det kommer ett pysande ljud utan att ventilen stängs. Du kan alltså behöva hålla lite koll i just detta skede. Tryckkokaren ska inte stå och pysa (pysa gör den endast när du stängt av och ska släppa ut trycket innan locket öppnas).

 
SLÄPP TRYCKET (VENTING)

När innehållet är färdiglagat vrider ventilen till avluftningsläget (venting).

Det finns tre sätt att släppa ut trycket:

Naturlig tryckavlastning – Detta innebär att du låter maten vara kvar i tryckkokaren medan flottörventilen (den runda silverfärgade delen) går ner av sig själv. Detta alternativ tar längst tid, men ger den möraste maten.

10-minuters naturlig tryckavlastning –Vänta tills maten varit klar i 10 minuter och släpp på trycket genom att vrida på ventilen.

Quick Release –Vrid ventilen direkt när maten är klar. Var beredd på att det blir varmt när ångan kommer ut. Du kan exempelvis använd en träslev eller en grytlapp när du vrider på ventilen för att undvika att bränna dig när ångan släpps ut.
 

☀️ Ett sista råd ☀️
Ställ inte ner din elektriska tryckkokare i ett skåp för att plocka fram den då och då. Låt den stå på en viktig plats i köket, först då kan den bli en del av dina dagliga rutiner.

Stort lycka till!

PS. Den elektriska tryckkokare vi använder idag är alltså Instant pot DUO 8 liter. Denna är både bra och mycket prisvärd. Och den vi tänker att vi köper när det är dags att uppgradera är denna Instant Pot Pro 10 7,6l. Detta är alltså den stora varianten, men i texten ovan har vi också länkat mindre modeller.