Ingredienser:

  • 400 gram lever ((kycklinglever har mildast smak, ungnöt har också ganska mild smak, lever från lamm har stark leversmak))
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 200 g bacon (skivor skurna i bitar (för AIP: se till att den endast innehåller fläsk och salt tex “Melin” har en sådan bacon). Det går också att byta ut bacon mot ca 100stekt nötfärs, tillsätt då lite mer salt.)
  • 2 st lök (välj stora lökar, tärna dem)
  • 3 dl bra matfett ((för paleo: ghee, för AIP: 100 % kokosfett eller 50% kokosfett/olivolja och 50% ister))
  • 3 msk citron ((cirka 3 msk, prova dig gärna fram)
  • salt ((efter smak, ta mer salt om du väljer att ta köttfärs istället för bacon))
  • 2 msk persilja och/eller rosmarin (valfritt)

Gör såhär:

  1. Värm en stor kastrull till medelhög värme och stek baconbitarna i ca 3 minuter.
  2. Tillsätt lök, vitlök och 1 dl matfett och låt löken mjukna i ytterligare 3 eller 4 minuter.
  3. Förbered lever genom att skära bort den vita trådiga delen.
  4. Lägg levern i grytan och koka i ca 7 till 10 minuter med lite mer av matfettet.
  5. När det är genomstekt tillsätter du persilja och salt efter smak. Blanda även i det smälta matfettet.
  6. Ta kastrullen av spisen och häll blandningen i en mixer eller matberedare. Finfördela tills blandningen är slät. Blanda i citron och smaka av så att det blir lagom. Den mängd som behövs kan bero lite på vilken lever du använder.
  7. Häll över på ett serveringsfat.
  8. Täck över och ställ i kylen för avsvalning tills dess att fettet stelnar.
  9. Njut av leverpastejen som mellanmål tillsammans med selleristjälkar, salladsblad eller direkt från sked. Det smakar gott som det är.
Fotograf: Denise Vestin, http://pix.denizen.se

Leverpastej (AIP/Paleo)

Måltid Tillbehör
Kök AIP, Paleo

Ingredienser
  

  • 400 gram lever (kycklinglever har mildast smak, ungnöt har också ganska mild smak, lever från lamm har stark leversmak)
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 200 g bacon skivor skurna i bitar (för AIP: se till att den endast innehåller fläsk och salt tex “Melin” har en sådan bacon). Det går också att byta ut bacon mot ca 100stekt nötfärs, tillsätt då lite mer salt.
  • 2 st lök välj stora lökar, tärna dem
  • 3 dl bra matfett (för paleo: ghee, för AIP: 100 % kokosfett eller 50% kokosfett/olivolja och 50% ister)
  • 3 msk citron (cirka 3 msk, prova dig gärna fram
  • salt (efter smak, ta mer salt om du väljer att ta köttfärs istället för bacon)
  • 2 msk persilja och/eller rosmarin valfritt

Instruktioner
 

  • Värm en stor kastrull till medelhög värme och stek baconbitarna i ca 3 minuter.
  • Tillsätt lök, vitlök och 1 dl matfett och låt löken mjukna i ytterligare 3 eller 4 minuter.
  • Förbered lever genom att skära bort den vita trådiga delen.
  • Lägg levern i grytan och koka i ca 7 till 10 minuter med lite mer av matfettet.
  • När det är genomstekt tillsätter du persilja och salt efter smak. Blanda även i det smälta matfettet.
  • Ta kastrullen av spisen och häll blandningen i en mixer eller matberedare. Finfördela tills blandningen är slät. Blanda i citron och smaka av så att det blir lagom. Den mängd som behövs kan bero lite på vilken lever du använder.
  • Häll över på ett serveringsfat.
  • Täck över och ställ i kylen för avsvalning tills dess att fettet stelnar.
  • Njut av leverpastejen som mellanmål tillsammans med selleristjälkar, salladsblad eller direkt från sked. Det smakar gott som det är.

Anteckning

För fler recept kan du gärna köpa kokboken: "Autoimmun kokbok: läkande paleokost".

3 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating