Fotograf: Denise Vestin, http://pix.denizen.se

Leverpastej (AIP/Paleo)

Leverpastej som är både Paleo och AIP. Njut av den som mellanmål tillsammans med morotsstavar, selleristjälkar, salladsblad eller direkt från sked. Det smakar gott som det är.

Fotograf: Denise Vestin, http://pix.denizen.se

Leverpastej (Paleo/AIP)

Måltid Tillbehör
Kök AIP, Paleo

Ingredienser
  

  • 400 gram ungnötslever kycklinglever har mildast smak, ungnöt har också ganska mild smak, lever från lamm har stark leversmak
  • 2 vitlöksklyfta hackade
  • 200 g bacon skivor skurna i bitar. För AIP: se till att den endast innehåller fläsk och salt. “Melin” har en sådan bacon. Det går också att byta ut bacon mot ca 100 g stekt nötfärs Tillsätt då lite mer salt.
  • 2 gul lök välj stora lökar, tärna dem
  • 3 dl kokosolja för paleo: ghee, för AIP: 100 % kokosfett eller 50% kokosfett/olivolja och 50% ister
  • 3 msk citron juicen
  • krm salt Ta mer salt om du väljer köttfärs istället för bacon
  • 2 msk persilja (torkad) Går också bra med torkad rosmarin

Instruktioner
 

  • Värm en stor kastrull till medelhög värme och stek baconbitarna i ca 3 minuter.
  • Tillsätt lök, vitlök och 1 dl fett och låt löken mjukna i ytterligare 3 eller 4 minuter.
  • Förbered levern genom att skära bort den vita trådiga delen.
  • Lägg levern i grytan och koka i ca 7 till 10 minuter med lite mer av matfettet.
  • När den är genomstekt tillsätter du persilja och salt efter smak. Blanda även i det smälta fettet.
  • Ta kastrullen av spisen och häll blandningen i en mixer eller matberedare. Finfördela tills blandningen är slät. Blanda i citron och smaka av så att det blir lagom. Den mängd som behövs kan bero lite på vilken lever du använder.
  • Häll över på ett serveringsfat.
  • Täck över och ställ i kylen för avsvalning tills dess att fettet stelnar.
  • Njut av leverpastejen som mellanmål tillsammans med selleristjälkar, salladsblad eller direkt från sked. Det smakar gott som det är.

Anteckning

Det här receptet kommer från Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016). 
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!

3 reaktioner på ”Leverpastej (AIP/Paleo)”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.