Om du äter autoimmun kost (AIP) och känner att du ibland vill ha något gott bröd, så har du här tre fantastiskt goda recept som kommer från Kokbok för sköldkörteln av Cecilia Nisbet Nilsson (recept) och Karl Hultén (fakta). Foto: Denise Vestin.

Mjöler som används i recepten: Cassavamjöl och Jordmandelmjöl

Morotsbröd

Ett saftigt morotsbröd som är ganska kompakt, som följer autoimmun kost (AIP).

INGREDIENSER

1 kokbanan

1/2 dl kokosolja, smält

2 dl kassavamjöl

1 dl grovt riven morot

1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skala kokbananen genom att skära av ändarna och sedan snitta den på längden och bryta av skalet. Dela kokbananen och mixa med en stavmixer tillsammans med kokosoljan.

3. Skala och riv moroten fint och blanda ner i kokbanansmeten. Salta och vänd sedan ner mjöl lite i taget tills du får en fast deg.

4. Forma till ett ovalt plattare bröd och lägg på bakplåtspapper. Snitta brödet diagonalt och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Låt brödet svalna innan du skär upp det. Brödet är ganska tungt och kompakt.

Knäckebröd

Knaprigt knäckebröd som smakar lite som grahamsknäcke. Jordmandel innehåller mineraler som natrium och zink och rikligt med prebiotiska fibrer. Dessa knäckebröd håller länge om du förvarar dem i en tättslutande burk.

INGREDIENSER (1 bröd)

1 dl jordmandelmjöl

2 dl kassavamjöl

3 msk olivolja

1 dl hett kokt vatten

1 tsk salt

1 tsk örter provencale

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Blanda mjölerna i en bunke tillsammans med salt, örtkrydda och olivolja.

3. Tillsätt det heta vattnet, lite i taget och blanda ihop till en kladdig deg. Låt vila 10 minuter.

4. Knåda ihop degen, den ska vara formbar men inte för torr, då smular den. Tillsätt eventuellt mer vatten om den är för torr eller mer jordmandelmjöl om den är för lös.

5. Platta ut på bakplåtspapper till en rund kaka. Kavla med en kruskavel för klassiskt knäcke, alternativt nagga brödet med en gaffel eller tryck mönster med baksidan av gaffeln. Knäcket ska vara tjockt som ett vanligt knäckebröd.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Brödet är klart när det fått fin färg och är hårt. Låt svalna på ett galler. Bryt det i portionsbitar och förvara i tättslutande burk.

Skorpor

Dessa skorpor är knapriga på utsidan och lite sega i mitten. Gelatin innehåller aminosyror som glutamin och glycin som är bra för läkning av tarmen. Här ersätter vi ägg med ett så kallat gelatinägg som fungerar som ett bindemedel likt ägg.

INGREDIENSER (8 skorpor)

1 halv vanlig banan

1 dl kokosmjölk rumstempererad

3 msk kokosolja, rumstempererad

1 krm kanel

1 krm kryddnejlika

1 krm mald ingefära

1 krm bikarbonat

1 tsk citronjuice

1 nypa salt

2 dl jordmandelmjöl,

finmalet

2–3 dl kassavamjöl

Gelatinägg

1 msk gelatinpulver

3 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Mosa den halva bananen noga till en rinnig smet. Mixa med kokosmjölk, kokosolja, kryddor och salt.

3. Tillsätt bikarbonat och häll citronjuice över så att det bubblar upp lite. Blanda igen.

4. Gör gelatinägg genom att blanda gelatinpulver med vatten i en kastrull. Låt dra i 1 minut så att gelatinet får ”blomma”. Värm sedan samtidigt som du vispar tills de första bubblorna syns. Dra kastrullen från plattan och vispa tills det blir lite skum.

5. Häll i gelatinägget i bananröran och tillsätt hälften av kassavamjölet under omrörning. Sikta ner jordmandelmjölet och blanda igen. Nu tillsätter du cirka 1 1/2 deciliter kassavamjöl tills du får en deg som du kan ta upp med händerna och forma. Degen ska vara fast men inte helt torr.

6. Forma 8 bollar och platta till dem något på toppen med handflatan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

7. Ta ut plåten och dela bollarna försiktigt med en vass kniv. Lägg dem i en kökshandduk när du delar dem så du inte bränner dig. Höj värmen till 225°C. Lägg halvorna med snittytan uppåt och rosta i 5 minuter.

8. Ta ut skorporna och stäng av ugnen. Lägg ut skorporna på ett galler. När ugnen svalnat sätter du på den igen på lägsta temperatur. Låt skorporna torka i cirka 2 timmar med ugnsluckan på glänt. Sätt en träslev i öppningen.