Avsnitt 55 Antinutrienter – växternas mörka sida

I både paleokost och AIP (autoimmun kost) utesluts spannmål, baljväxter och pseudospannmål. Och detta är ett mycket effektivt steg mot läkning vid autoimmuna, inflammatoriska och andra kroniska sjukdomar eftersom dessa livsmedel innehåller en stor mängd antinutrienter, eller antinäringsämnen. Detta är ämnen som på ett negativt sätt påverkar absorption eller nedbrytning av maten du äter. De kan utgöra därmed en minuspost på ditt näringskonto.

I detta poddavsnitt får du en ordentlig genomgång av detta tema.

Lyssna på avsnittet

Antinutrienter du får veta mer om i avsnittet:

- Enzymhämmare som hämmar aktiviteten av det matsmältningsenzym som behövs för att maten ska brytas ner. Enzymhämmare finns främst i spannmål, pseudospannmål, mejeriprodukter och baljväxter.
- Fytater (saltet av fytinsyra) som minskar näringsupptaget genom att binda mineraler som zink och magnesium. Fytater finns främst i spannmål och baljväxter, men även i nötter och frön.
- Lektiner (växtprotein) som stör matsmältningen och tarmslemhinnan. Lektiner finns bland annat i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Exempel på lektiner är prolaminer (exempelvis gluten) och agglutinin.

Läs gärna även detta blogginlägg på samma tema. Det är ett utdrag ur Autoimmun handbok.

Rabatter:

Avsnittet presenteras i samarbete med Greatlife.se, som erbjuder hälsokost och kosttillskott online. De erbjuder dig 20% på alla produkter från Innate Response och MegaFood fram till sista december 2020. Ange koden PALEOTEKET i kassan. Vår favoritprodukt är deras probiotika Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika. Läs om andra produkter vi gillar på sidan Vi rekommenderar.

Lyssna på fler avsnitt

Prenumerera på podden Paleoteket i din podcast-app, eftersom du då inte missar kommande avsnitt. Klicka då här (om du har en podcast-spelare öppnas den) eller sök på ”Paleoteket – läkande kost och livsstil” i din podcast-app. Du kan också lyssna via Acast och Soundcloud. Du kan också läsa om alla avsnitt här 

Bli stödmedlem och stötta vårt arbete med podcasten. Då gör du det möjligt för oss att fortsätta + att vi kan publicera fler avsnitt oftare.