När vi vill baka något riktigt gott så gör vi den här tårtan. Den passar till födelsedagen, nyårsfesten eller till jul. Det är egentligen en kombination av tre olika recept som tillsammans blir det underbaraste skapelse du kan tänka dig.

Tårta till fest (Paleo, AIP)

Överst har den här tårtan ett lager av saffrans-pannakotta, sedan en otroligt god smet som vi också brukar använda till dadelbollar och som botten gör vi en sötpotatis-kaka. Receptet följer helt AIP (autoimmuna protokollet/autoimmun paleo) och således helt glutenfri, nötfri, mjölkfri, spannmålsfri, äggfri.
Måltid Efterrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 8 portioner

Anteckning

Förbered tårtans tre olika lager i följande steg.
Tillaga sötpotatis-tårtbotten utifrån följande recept, men tillaga dem i en rund kakform så att det blir en rund kaka/tårtbotten. Tidsåtgång cirka 50 minuter, 20 minuters förberedelse och 30 minuter i ugnen. Låt kakbottnen svalna under cirka 1 timme ute i rumstemperatur innan du lägger på övriga lager.
Tillaga dadelsmeten från receptet till dadelbollar. Bed smeten över sötpotatiskakan så snart den har svalnat.
Tillaga pannacotta-smeten utifrån följande recept, och smeta den över tårtan. Ställ tårtan några timmar i kylskåpet så att pannacottan stelar. Detta kan med fördel göras dagen innan tårtan ska ätas, för då står den till sig och blir extra god. Garnera eventuellt med någon härlig frukt, vi använder oftast mango-bitar.

4 Comments

    • Chiafrön ingår inte i AIP (det autoimmuna protokollet/autoimmun paleo), eftersom det är ett frö. Men i vanlig paleo ingår det. Jag vet dock inte alls hur resultat blir med chiafrö, men testa gärna.

  • Hej!

    Alla mina bakverk blir väldigt kompakta och ganska hårda. Jag använder oftast sötpotatis istället för kokbanan. Kan ni hjälpa mig? Vad gör jag för fel?

    • Ja det är sant att detta recept blir ganska kompakt. Kokbanan ger lite mer seg konsistens och är lite enklare att baka med, om man vill att det ska likna bröd där man använder mjöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating