Tårta till fest

Tårta till fest. När vi vill baka något riktigt gott så gör vi den här tårtan. Den passar till födelsedagen, nyårsfesten eller till jul. Det är egentligen en kombination av tre olika recept som tillsammans blir det underbaraste skapelse du kan tänka dig.

Tårta till fest

Överst har den här tårtan ett lager av saffrans-pannakotta, sedan en otroligt god smet som vi också brukar använda till dadelbollar och som botten gör vi en sötpotatis-kaka. Receptet följer helt AIP (autoimmuna protokollet/autoimmun paleo) och således helt glutenfri, nötfri, mjölkfri, spannmålsfri, äggfri.
Måltid Efterrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 8 portioner

Anteckning

Förbered tårtans tre olika lager i följande steg. Ta den mängd av respektive recept som står som standard. Vill du göra dubbel sats dubblerar du mängden i samtliga recept.
Tillaga sötpotatis-tårtbotten utifrån följande recept, men tillaga dem i en rund kakform så att det blir en rund kaka/tårtbotten. Tidsåtgång cirka 50 minuter, 20 minuters förberedelse och 30 minuter i ugnen. Låt kakbottnen svalna under cirka 1 timme ute i rumstemperatur innan du lägger på övriga lager.
Tillaga dadelsmeten från receptet till dadelbollar. Bed smeten över sötpotatiskakan så snart den har svalnat.
Tillaga pannacotta-smeten utifrån följande recept, och smeta den över tårtan. Ställ tårtan några timmar i kylskåpet så att pannacottan stelar. Detta kan med fördel göras dagen innan tårtan ska ätas, för då står den till sig och blir extra god. Garnera eventuellt med någon härlig frukt, vi använder oftast mango-bitar.
För fler liknande recept se Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016) och Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019). Eller besök paleoteket.se/recept/ 
Tried this recipe?Let us know how it was!

10 reaktioner på ”Tårta till fest”

  1. Karl Hultén

   Chiafrön ingår inte i AIP (det autoimmuna protokollet/autoimmun paleo), eftersom det är ett frö. Men i vanlig paleo ingår det. Jag vet dock inte alls hur resultat blir med chiafrö, men testa gärna.

 1. Hej!

  Alla mina bakverk blir väldigt kompakta och ganska hårda. Jag använder oftast sötpotatis istället för kokbanan. Kan ni hjälpa mig? Vad gör jag för fel?

  1. Anna-Maria Norman

   Ja det är sant att detta recept blir ganska kompakt. Kokbanan ger lite mer seg konsistens och är lite enklare att baka med, om man vill att det ska likna bröd där man använder mjöl.

 2. Hur stor mängd ska man ta av alla 3 olika recept? Ska man följa mängd som är för 4 personer?

  1. Anna-Maria Norman

   Ja, exakt. Följ recept för 4 personer på alla tre recepten, eller dubblera alla tre recepten om du vill göra en större tårta.

 3. Monika Fransson

  Jag kan inte äta torkade dadlar pga högt innehåll av histamin, salicylat och foodmap. Men färska fikon ska funka. Kan jag byta ut i receptet, och isåfall hur många behöver jag?

  1. Anna-Maria Norman

   Hej,
   Vi har inte testat med fikon, men testa det och återkom sedan här och berätta om resultatet. Det är säkert fler som skulle vilja undvika dadlar. Lycka till!

   1. Tack för svar! Jag får prova fikon o återkomma! Måste även berätta att jag nyss hittat till paleoteket och är helt såld. Strecklyssnar på podavsnitt och mycket faller på plats efter många år av diverse symptom. Tack! 😍

    1. Anna-Maria Norman

     Hej Monika. Vad roligt att höra att du uppskattar podden och att mycket faller på plats. Stort lycka till framöver!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *