Sötpotatis-scones

Sötp0tatis-scones som får en efterrättskänsla med naturlig sötma från sötpotatis och banan.

Sötpotatis-scones

Dessa scones har efterrättskänsla, med naturlig sötning från sötpotatis och banan. Blåbären ger dessutom en härlig syrlighet som kontrast till det lite söta. Goda att servera med färska blåbär och lite kokosmjölk, eller använd samma smet för att göra en tårtbotten till denna tårta.
Måltid Bröd och bakverk, Efterrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4 st

Ingredienser
  

Instruktioner
 

 • Tillaga sötpotatisen så att den blir mjuk. Det går bra att skala, dela i bitar och sedan koka sötpotatisen i vatten som vanlig potatis. Den kan antingen även tillagas i vanlig ugn eller i micro. I vanlig ugn kan den lagas hel i ca 45 minuter på 175 grader (tiden får anpassas efter sötpotatisens storlek). I micro delar du den i två halvor, lägger på ett fat med lite vatten, täcker över och tillagar i ca 8 minuter. Det går sedan att gröpa ur den kokta sötpotatisen ur skalet.
 • Mosa samman den kokta sötpotatisen med banan och kokosfett.
 • Blanda samman de torra ingredienserna.
 • Blanda sedan samman alla ingredienser.
 • Platta ut fyra scones-formade ”kakor” på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss.
 • Grädda på 175 grader i 30 minuter.

Anteckning

Potatismjöl: Det kan tyckas konstigt att vi inkluderar potatismjöl i ett recept för AIP, eftersom potatis inte ingår i denna kost. Vi anser att det är viktigt att utvärdera varje livsmedel enskilt och vi anser också att det är bra om det finns AIP-recept som är enkla att göra eftersom ingredienserna finns i våra butiker i Sverige. Vi anser att potatismjöl är ok eftersom de ämnen man vill vara försiktig med (alkaoloider) inte följer med vid tillverkningen av potatisstärkelse (potatismjöl).
Potatismjöl är alltså inte samma sak som potatis. Men du kan vara försiktig med att äta potatismjöl oupphettat om du har magproblem, eftersom det “råa” potatismjölet innehåller resistent stärkelse som är en potent kostfiber. Om du vill använda potatismjöl är det bra om det värms till kokpunkten i bakning, sås eller soppa. Normalt räcker omkring 50-80 grader för att åstadkomma “klistereffekten” och upplösning mellan glukosmolekylerna i stärkelsen. Precis som annan AIP-godkänd stärkelse som tapiokastärkelse är potatismjöl inget som tillför näring, utan det är just ett bindemedel man använder i mindre mängd.
För fler liknande recept se Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016) och Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019). Eller besök paleoteket.se/recept/ 
 
 
Tried this recipe?Let us know how it was!

11 reaktioner på ”Sötpotatis-scones”

 1. Anna Holmstrn

  Varför är inte kostfiber bra vid autoimmun sjukdom? Ska man helt undvika resistent stärkelse? I så fall går väl matbanan bort?

  1. Karl Hultén

   Det är inte något fel med kostfiber generellt, men resistent stärkelse i stor mängd kan hos vissa innebära ett problem. Det är dock så att när man tillagara matbanan så löses den resistenta stärkelsen upp. Det innebär att denna inte längre är en kostfiber utan bara en energikälla. Vid SIBO kan resistent stärkelse vara ett problem, men detta är ett stort område som kräver mer än en kort svarstext. Jag tar med din fråga i listan över frågor att beröra i vår podcast. Tack!

 2. Tack för ett superrecept! Jag bara undrar om någon har provat att byta ut sötpotatisen mot någon annan, billigare rotsak? Eller rent av vanlig potatis, om man tål det?

  1. Karl Hultén

   Hej Linnea. Bra att du kollar med övriga läsare. Är det någon som testat? Vi har inte testat. Det går att baka med morot också, det gör vi i vissa andra recept. Prova gärna och berätta hur det blir!!!

 3. Hej! Det går utmärkt att byta ut sötpotatisen till motsvarande mängd morötter. Idag testade jag även att ha cirka hälften morot hälften vanlig potatis. Degen blev jättelös, så jag hällde i lite extra cassavamjöl och kokosflingor på måfå och körde in det i ugnen utan stora förhoppningar, för degen var fortfarande väldigt lös och kladdig. Men det blev jättebra! Typ knaprigt på utsidan och mjukt inuti, med en lite starkare smak av kokos. Hoppas att det funkar bra att frysa in, för jag ska spara det till sommarens utflykter 🙂

 4. Hej Karl!
  Spännande recept. Det tänker jag prova. Jag undrar om blåbären ska vara i smeten eller som tillbehör vid sidan om?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *