Lammstek butternutpumpa

Lammstek med butternutpumpa och ingefära (för elektrisk tryckkokare och spis)

Lammstek med butternutpumpa och ingefära är en värmande och läcker maträtt med en aning hetta från ingefära.

Vi presenterar här receptet med två olika tillagningssätt – ett där du använder en elektrisk tryckkokare och ett där du använder spisen.

Här kan du läsa vår guide om fördelarna med att använda en elektrisk tryckkokare, jämförelse mellan modeller och instruktion om hur du använder den.

Lammstek butternutpumpa

Lammstek med butternutpumpa och ingefära (för elektrisk tryckkokare)

En värmande och läcker maträtt med lite hetta från ingefära.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Välj “SAUTÉ”, lägg i ca 1 msk fett, bryn det tärnade köttet på alla sidor och lägg på ett fat.
  • Tillsätt därefter resterande mängd fett tillsammans med gul lök och selleri. Stek i ca fem minuter tills, löken blir genomskinlig och mjuk. Krydda med ingefära och stek någon minut till.
  • Häll i 1,5 dl benbuljong och skrapa loss eventuella rester som fastnat i botten.
  • Häll i resterande mängd buljong, placera köttet i tryckkokaren tillsammans med pumpa och salvia och stäng av “SAUTÉ” genom att trycka “CANCEL”.
  • Stäng locket och välj “MEAT/STEW”. Vrid ventilen till "SEALING" och ställ in tiden till 20 minuter.
  • Låt trycket släppa av sig själv när det är klart, även om det tar längre tid. Texturen blir mörare när ångan långsamt försvinner.
  • Använd en hålslev och ta försiktigt upp köttbitarna och butternutpumpan och lägg i en form med lock för att bevara värmen.
  • Välj “SAUTÉ” igen och koka ner den kvarvarande vätskan till ungefär ⅓.
  • Stäng av “SAUTÉ” genom att trycka “CANCEL”.
  • Salta och lägg tillbaka allt i tryckkokaren, rör försiktigt ihop och servera.

Anteckning

Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l 
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept
Tried this recipe?Let us know how it was!
Lammstek butternutpumpa

Lammstek med butternutpumpa och ingefära (för spis)

En värmande och läcker maträtt med lite hetta från ingefära.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Bryn det tärnade köttet runt om i en gjutjärnsgryta med valfritt fett.
  • Ta ur och lägg på ett fat.
  • Stek därefter gul lök och selleri i ca fem minuter tills, löken blir genomskinlig och mjuk. Krydda med ingefära och stek någon minut till.
  • Häll i 1,5 dl benbuljong och skrapa loss eventuella rester som fastnat i botten.
  • Häll sedan i resterande mängd buljong, placera köttet i grytan tillsammans med pumpa och salvia.
  • Sätt på locket och koka på svag värme i ca 1,5 timme. Vänd några gånger under tiden.
  • Lägg i den tärnade pumpan efter ca 20 minuter.
  • När köttet är klart, ta upp det och pumpan med en hålslev.
  • Koka ner vätskan ungefär 1/3.
  • Lägg tillbaka allt i grytan, rör försiktigt ihop och servera.

Anteckning

Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept
Tried this recipe?Let us know how it was!