En bolognese utan tomater, som smakar mycket likt originalet.

Bolognese (för elektrisk tryckkokare)
En sås utan tomater, som smakar mycket likt originalet.
Ingredienser
- 6 tsk olivolja det går också bra med annat fett, tex talg, ister eller kokosolja
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 4 st rödbeta skalade och hackade
- 10 st morot
- 2 st lagerblad
- 1 timjan (färsk) knippe
- 2 rosmarin (färsk) kvistar
- 1 tsk oregano (färsk)
- 2 dl rödvinsvinäger
- 1,2 dl benbuljong se anteckning nedan för recept. Det går också bra med vatten
- 500 g köttfärs
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk kanel (malen)
- Ca 1 dl basilika (färsk) hackad
Instruktioner
- Välj “SAUTÉ”, lägg i ca 1 msk fett tillsammans med en delad gul lök och vitlök. Bryn tills löken blir genomskinlig. Stäng av genom att trycka “CANCEL”.
- Lägg därefter i rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, rosmarin oregano, rödvinsvinäger och benbuljong.
- Stäng locket, tryck på “MANUAL” för högt tryck. Vrid ventilen till "SEALING" och ställ in tiden till 10 minuter.
- När det är klart släpper du ut trycket snabbt genom att vrida ventilen till “VENTING”. Använd en träslev eller en grytvante för att inte bränna dig på ångan.
- Avlägsna örterna, puréa resterande innehåll med en stavmixer och häll över i ett annat kärl.
- Skölj ur den rostfria insatsen noga, Välj “SAUTÉ” igen. Lägg i fett och köttfärs. Krydda med salt och kanel och bryn färsen.
- När färsen är färdig häller du tillbaka halva mängden av puréen (resterande kan förvaras i kylen eller frysen för att användas till andra rätter).
- Stäng av “SAUTÉ” genom att trycka “CANCEL” och blanda innehållet.
- Stäng locket, tryck på “MANUAL” för högt tryck. Vrid ventilen till "SEALING" och ställ in tiden till 5 minuter.
- När det är klart släpper du ut trycket snabbt genom att vrida ventilen till “VENTING”. Använd en träslev eller en grytvante för att inte bränna dig på ångan.
- Rör ner basilikan i såsen och servera med tex sötpotatisnudlar eller zoodles
Anteckning
Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Bolognese (för spis)
En sås utan tomater, som smakar mycket likt originalet.
Ingredienser
- 2 msk olivolja det går också bra med annat fett tex talg, ister eller kokosolja
- 1 gul lök hackad
- 1 vitlöksklyfta pressad
- 4 rödbeta skalade och hackade
- 10 morot hackade
- 2 lagerblad
- 1 timjan (färsk) knippe
- 2 rosmarin (färsk) kvistar
- 1 tsk oregano (färsk)
- 2 dl rödvinsvinäger
- 1,2 dl benbuljong se anteckningar nedan för recept. Det går också bra med vatten.
- 500 g köttfärs
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk kanel (malen)
- Ca 1 dl basilika (färsk) hackad
Instruktioner
- Hacka lök, rödbetor och morötter.
- Lägg valfritt fett i en gjutjärnsgryta, Lägg i lök och pressa över vitlök. Bryn på medelvärme, under omrörning, tills löken blir genomskinlig.
- Lägg därefter i rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, rosmarin oregano, rödvinsvinäger och benbuljong.
- Lägg på locket och koka tills grönsakerna mjuknat.
- Avlägsna örterna, puréa resterande innehåll med en stavmixer och häll över i ett annat kärl.
- Lägg i fett och köttfärs i grytan, krydda med salt och kanel och bryn på medelvärme.
- När färsen är färdig häller du tillbaka halva mängden av purén (resterande kan förvaras i kylen eller frysen för att användas till andra rätter).
- Blanda innehållet och låt koka ihop under lock ca 10 minuter.
- Rör ner basilikan i såsen och servera med tex sötpotatisnudlar eller zoodles
Anteckning
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!