En värmande hjortgryta med rotfrukter passar bra under den kallare årstiden. Grytan kan med fördel även tillagas med nöt- eller fläskkött.
Vi presenterar här receptet med två olika tillagningssätt – ett där du använder en elektrisk tryckkokare och ett där du använder spisen.
Här kan du läsa vår guide om fördelarna med att använda en elektrisk tryckkokare, jämförelse mellan modeller och instruktion om hur du använder den.

Hjortgryta med rotfrukter (för elektrisk tryckkokare)
En värmande hjortgryta med rotfrukter passar bra under den kallare årstiden. Grytan kan med fördel även tillagas med nöt- eller fläskkött.
Ingredienser
- Ca 1 kg grytbitar av hjort
- 6 tsk kokosolja det går också bra med olivolja, talg eller ister
- 1 st rödlök medelstor, hackad
- 6 tsk kassavamjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk timjan (torkad)
- 1,5 dl rödvinsvinäger
- 1,5 dl benbuljong se anteckningar nedan för recept
- 1 st kålrot liten, skuren i bitar på 2x2 cm
- 3 st palsternacka medelstora, skurna i bitar med tjocklek på ca 1, 5 cm
- 4 st morot medelstora, skurna i bitar med tjocklek på ca 1 cm
- 10 tsk kokos aminos
- 10 tsk persilja (färsk) hackad för garnering
Instruktioner
- Krydda grytbitarna med salt.
- Välj “SAUTÉ”, lägg i ca 1 msk fett, bryn köttbitarna runt om och lägg dem sedan på ett fat.
- Tillsätt resterande mängd fett och lök och stek under omrörning tills löken mjuknar.
- Vispa ner kassavamjöl och timjan. Koka vidare ca en minut.
- Häll i rödvinsvinägern och skrapa loss det som eventuellt fastnat i botten.
- Lägg i rotfrukter och blanda i benbuljong, kokos aminos och grytbitar.
- Stäng av “SAUTÉ” genom att trycka “CANCEL”.
- Stäng locket, välj “MEAT/STEW” och vrid ventilen till “SEALING”. Ställ in tiden till 35 minuter.
- När köttet är klart låter du trycket släppa på naturlig väg i tio minuter.
- Släpp därefter ut resterande luft genom att vrida ventilen till “VENTING”. Använd en träslev eller en grytvante för att inte bränna dig på ångan.
- Servera i djupa tallrikar och garnera med färsk persilja.
Anteckning
Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Hjortgryta med rotfrukter (för spis)
En värmande hjortgryta med rotfrukter passar bra under den kallare årstiden. Grytan kan med fördel även tillagas med nöt- eller fläskkött.
Ingredienser
- Ca 1 kg grytbitar av hjort
- 2 msk kokosolja det går också bra med talg, olivolja eller ister
- 1 rödlök medelstor, hackad
- 2 msk kassavamjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk timjan (torkad)
- 1,5 dl rödvinsvinäger
- 1,5 dl benbuljong se anteckningar nedan för recept
- 1 kålrot liten, skuren i bitar på ca 2x2 cm
- 3 palsternacka medelstora, skurna i bitar med tjocklek på ca 1,5 cm
- 4 morot medelstora, skurna i bitar med tjocklek på ca 1 cm
- 3-4 msk kokos aminos
- 3-4 msk persilja (färsk) hackad för garnering
Instruktioner
- Bryn grytbitarna runt om i valfritt fett, i en gjutjärnsgryta och lägg dem sedan på ett fat.
- Lägg i resterande mängd fett och lök i grytan och stek under omrörning tills löken mjuknar.
- Vispa ner kassavamjöl och timjan och koka vidare ca en minut.
- Häll i rödvinsvinägern och skrapa loss det som eventuellt fastnat i botten.
- Lägg i rotfrukter och blanda i benbuljong, kokos aminos och grytbitar.
- Sätt på lock och låt småkoka på svag värme i 60 minuter.
- Känn om bitarna är möra genom att dela försiktigt med en matkniv. Faller köttet lätt isär är det färdigt. Låt annars grytan puttra vidare i ca 30 minuter eller tills grytbitarna är klara.
- Servera i djupa tallrikar och garnera med färsk persilja.
Anteckning
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!