Detta är en variant på blomkålsmos med palsternacka och dill.
Vi presenterar här receptet med två olika tillagningssätt – ett där du använder en elektrisk tryckkokare och ett där du använder spisen.
Här kan du läsa vår guide om fördelarna med att använda en elektrisk tryckkokare, jämförelse mellan modeller och instruktion om hur du använder den.

Blomkålsmos med twist (i elektrisk tryckkokare)
En variant på blomkålsmos med palsternacka och dill.
Ingredienser
- 1 st blomkål (färsk)
- 4,5 dl palsternacka hackad
- 2 st vitlöksklyfta finhackade
- 0,5 dl benbuljong se anteckningar nedan för recept
- 1 tsk salt
- 0,6 dl dill (färsk) hackad. Det går också bra med fryst.
- 6 tsk olivolja det går också bra med annat fett tex talg, ister eller kokosolja
Instruktioner
- Lägg blomkålshuvudet, hackad palsternacka, finhackad vitlök i den elektriska tryckkokaren och häll över benbuljongen.
- Stäng locket och tryck på “MANUAL” för högt tryck. Ställ in tillagningstiden till 10 minuter och vrid ventilen till "SEALING".
- När det är klart släpper du ut trycket snabbt genom att vrida ventilen till “VENTING”. Använd en träslev eller en grytvante för att inte bränna dig på ångan.
- Puréa med en stavmixer. Rör sedan ner valfritt fett, salta och häll till sist i den hackade dillen.
- Passar bra till både kött, fågel och fisk.
Anteckning
Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Blomkålsmos med twist (för spis)
En variant på blomkålsmos med palsternacka och dill.
Ingredienser
- 1 blomkål (färsk)
- 3 dl palsternacka hackad
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 0,6 dl benbuljong se anteckningar nedan för recept
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl dill (färsk) hackad. Det går också bra med fryst
- 2 msk olivolja det går också bra med annat fett tex talg, ister eller kokosolja
Instruktioner
- Skär blomkålshuvudet i mindre bitar, hacka palsternackor och finhacka vitlöken. Lägg ner allt i en stor kastrull och häll på benbuljongen.
- Koka i ca 10 minuter eller tills blomkål och palsternacka mjuknat.
- Puréa med en stavmixer. Rör sedan ner valfritt fett, salta och häll till sist i den hackade dillen.
Anteckning
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Benbuljong
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!