Soppa på butternut-squash (AIP/Paleo)

Att göra soppa är både smidigt och nyttigt när du äter autoimmun paleo (AIP) eller paleo. Här använder vi butternut-squash, men det går att kombinera med olika rotfrukter och grönsaker. Du får samtidigt i dig  hälsosam benbuljong. Ett tips är att laga mycket på en gång, och frysa eller kyla och plocka fram och värma till frukost, lunch eller middag.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Soppa
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st butternut squash (stor, delad och rensad från kärnor)
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl buljong (se recept på benbuljong)
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja (eller annat matfett som kokosolja eller ister)

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg den delade pumpan på en långpanna, ringla olja över och kör i ugnen i ca 1 timme. Den ska bli genomstekt och lite rostad. Täck med aluminiumfolie de sista 20 minuterna så att den inte blir bränd.
  • Kacka och stek lök och vitlök.
  • Lägg över squashen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka i 20 minuter.
  • Mixa så att soppan blir slät. Om den blir för tjock så späd med vatten.
  • Smaka av med salt och servera med färsk koriander.

Anteckning

Här kan du hitta livsmedel som vi använder i detta recept:
 
Receptet kommer ifrån "Autoimmun kokbok: läkande paleokost" som skrivits av Karl Hultén från Paleoteket och Cecilia Nisbet Nilsson från Swedish Paleo. Där hittar du fler efterrätter, huvudrätter och tillbehör.