Matig sallad på svarvad zucchini och kålrot ihop med citronvinägrett och mild ugnsbakad lax. För att kunna svarva grönsakerna så att det liknar pasta behöver du ha en så kallad grönsakssvarv. Färdigsvarvad kålrotspasta finns också i välsorterade matbutiker.

SALLAD MED UGNSBAKAD LAX, ZOODLES OCH CITRONVINÄGRETT
Matig sallad på svarvad zucchini och kålrot ihop med citronvinägrett och mild ugnsbakad lax. För att kunna svarva grönsakerna så att det liknar pasta behöver du ha en så kallad grönsakssvarv.
Färdigsvarvad kålrotspasta finns också i välsorterade matbutiker. Ett annat alternativ är att strimla zucchini och kålrot fint.
Ingredienser
- 200 gram laxfilé (fryst) upptinad. Det går också bra med färsk
- 1 st zucchini
- 1/2 st kålrot svarvad/fint strimlad. Eller köp färdig "kålrotspasta"
- 1 st gurka
- 6 tsk kapris
- Citronvinägrett
Vinägrett
- 9 tsk olivolja
- 1/2 st citron juicen
- 1 krm salt
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1/2 tsk honung var försiktig med honung vid låg-FODMAP
- 3 tsk persilja (färsk) går också bra med färsk finhackad gräslök
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Gör vinägretten genom att vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en kopp. Smaksätt med valfri färsk krydda, exempelvis finhackad persilja eller gräslök.
- Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och ringla lite olivolja över. Tillaga mitt i ugnen i 8–10 minuter.
- Strimla kålrot och zucchini i en spiralizer eller gör strimlor med en potatisskalare. Lägg i lättsaltat kokande vatten i 1–2 minuter.
- Hacka gurkan i bitar och blanda ihop med kapris, zucchini och kålrot i en salladsskål. Häll över vinägretten och blanda.
- Dela laxen och fördela på toppen av salladen. Servera med citronklyftor.
Anteckning
Det här receptet kommer från Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén (Paleoteket 2019).
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!