Ett smakrikt mos på jordärtskocka som innehåller järn och prebiotikan inulin, som kan bli mat för goda bakterier. Koka, låt ånga av och mixa med salt och lite olivolja. Om du får besvär från magen efter måltiden är det ett tecken på att du inte har rätt tarmflora för denna mängd inulin. Prova en mindre portion nästa gång eller välja andra kolhydratkällor.

MOS PÅ JORDÄRTSKOCKA OCH PALSTERNACKA
Ett smakrikt mos på jordärtskocka som innehåller järn och den mycket kraftfulla prebiotikan inulin, som kan bli till mat för goda bakterier. Koka, låt ånga av och mixa med salt och lite olivolja. Om du får besvär från magen efter måltiden är det ett tecken på att du inte har rätt tarmflora för denna mängd inulin och får pröva en mindre portion nästa gång eller välja andra kolhydratkällor.
Ingredienser
- 8 st jordärtskocka
- 5 st palsternacka
- 3 tsk olivolja
- 1-2 krm salt
- 1 tsk rosmarin (färsk) det går också bra med annan valfri ört
Instruktioner
- Skala och dela jordärtskockor och palsternackor. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Salta.
- Koka i 20–25 minuter tills de mjuknat. Häll av vattnet och mixa med olivolja.
- Smaka av med mer salt och servera med valfri ört.
Anteckning
Det här receptet kommer från Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén (Paleoteket 2019).
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!