Klibbigt ”blomkålsris” på stekt riven blomkål med smaker av kokos, koriander, lime och citrongräs. Det går också bra att byta ut koriander mot timjan eller persilja.

KLIBBIGT BLOMKÅLSRIS
Klibbigt ”ris” på stekt riven blomkål med smaker av kokos, koriander, lime och citrongräs. Det går också bra att byta ut
koriander mot timjan eller persilja.
Ingredienser
- 1/2 st blomkål (färsk)
- 1 st citrongräs (färsk)
- 1 st lime
- 15 tsk kokosmjölk
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 12 tsk koriander (färsk) går också bra med finhackad färsk timjan
- 3 tsk olivolja
Instruktioner
- Finhacka vitlöken. Skala bort de yttre torra bladen av citrongräset tills du kommer in till den mjuka vita kärnan längst ner. Mosa den lätt genom att slå på den med baksidan av ett knivblad. Den vita delen av gräset hackar du fint.
- Fräs tillsammans med vitlök i lite olivolja. Riv blomkål grovt på ett rivjärn till ”ris”.
- Stek i olivolja tillsammans med vitlök och citrongräs i cirka 10 minuter under ständig omrörning.
- Det ska ånga bort en del vätska och riset ska få lite färg. Salta, pressa i lime och tillsätt kokosmjölken.
- Stek ihop och smaka av med salt och finhackad färsk koriander.
Anteckning
Det här receptet kommer från Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén (Paleoteket 2019).
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!