Hel örtkryddad kyckling, som är så mör att köttet släpper från benen utan något motstånd.
Vi presenterar här receptet med två olika tillagningssätt – ett där du använder en elektrisk tryckkokare och ett där du använder ugnen.
Här kan du läsa vår guide om fördelarna med att använda en elektrisk tryckkokare, jämförelse mellan modeller och instruktion om hur du använder den.

Hel örtkryddad kyckling (för elektrisk tryckkokare)
Hel örtkryddad kyckling, som är så mör att köttet släpper från benen utan något motstånd.
Ingredienser
- Ca 1,3 kg hel kyckling (färsk) hel. Det går också bra med fryst upptinad.
- 6 tsk olivolja
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk lökpulver
- 1 tsk ingefära (torkad)
- 3 tsk ramslök (torkad)
- 3 tsk timjan (färsk) hackad
- 2 tsk basilika (torkad)
- 3 tsk rosmarin (färsk) hackad
Instruktioner
- Förbered kycklingen genom att torka den torr. Försök få bort all vätska, eftersom skinnet annars fastnar i botten på insatsen under bryning.
- Häll över och massera in ½ matsked av olivoljan på kycklingens ovansida.
- Välj “SAUTÉ” på tryckkokaren och häll i resterande mängd olivolja.
- Lägg i kycklingen i tryckkokaren med ovansidan ner, när det är ordentligt varmt.
- Låt den ligga orörd i ca 5 minuter eller tills den släpper från botten.
- Vänd kycklingen genom att använda två stekspadar eller andra lämpliga hjälpmedel.
- Stäng av genom att trycka “CANCEL”.
- Blanda salt, timjan, basilika, rosmarin, ingefära, lökpulver och ramslök i en liten skål. Klappa in kryddblandningen runt kycklingen.
- Sätt på locket och stäng. Tryck på “MANUAL” för högt tryck, vrid ventilen till “SEALING” och ställ in tillagningstiden till 30 minuter.
- Låt trycket släppa själv i 15 minuter, när kycklingen är klar.
- Släpp därefter ut resterande luft genom att vrida ventilen till “VENTING”. Använd en träslev eller en grytvante för att inte bränna dig på ångan.
- Kycklingen är så mör att köttet släpper från benen utan något motstånd.
Anteckning
Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Hel örtkryddad kyckling (för ugn)
Hel örtkryddad kyckling, som är så mör att köttet släpper från benen utan något motstånd.
Ingredienser
- Ca 1,3 kg hel kyckling (färsk) hel. Det går också bra med fryst upptinad.
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk lökpulver
- 1 tsk ingefära (torkad)
- 1 msk ramslök (torkad)
- 1 msk timjan (färsk) hackad
- 2 tsk basilika (torkad)
- 1 msk rosmarin (färsk) hackad
- 0,7 dl vatten
Instruktioner
- Placera en lergryta nedsänkt i ett vattenbad i 10-15 minuter.
- Lägg sedan ner kycklingen i grytan och krydda runt om.
- Häll i vattnet och placera lergrytan med innehållet i kall ugn på någon av de nedre valsarna.
- Sätt temperaturen på 170 grader, på över- och undervärme och låt vara i ugnen i ca en timme.
- Sänk därefter temperaturen till 100 grader och låt stå ytterligare ca 2 timmar eller tills kycklingköttet börjar släppa från benen. Kontrollera emellanåt, så den inte står för länge och blir bränd
Anteckning
Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!