Köttgryta med mustig smak gjord på grytbitar av nötkött. Lägg i kycklinglevern sist eftersom den blir torr om den får koka för länge. För dig som är ovan att äta inälvsmat passar denna gryta perfekt då den är mustig, vilket gör att leversmaken inte framträder så mycket.

Gryta med kycklinglever (Paleo/AIP)

Ingredienser
  

  • 500 g grytbitar av nöt
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk Herbamare örtsalt
  • 2 msk kokos aminos kan uteslutas
  • 3 palsternackor
  • 2 sötpotatisar
  • 1 knippe persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 l vatten
  • 10 –15 sm. champinjoner
  • 250 g kycklinglever

Instruktioner
 

  • Hetta upp en stor gryta. Fräs grytbitarna runt om i olivolja till de blivit brynta. Hacka vitlöken och låt fräsa med den sista minuten. Salta.
  • Häll vattnet över grytbitarna och koka upp. Skala och dela löken i 6 delar, alltså ganska grovt, och lägg i. Tillsätt lagerblad, grönsaker (samtliga förutom champinjonerna), skalade och delade i mindre bitar, kokos aminos, salt, örtsalt och hälften av persiljan.
  • Låt allt koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 1,5 timme.
  • Fräs champinjonerna i olivolja i en stekpanna, antingen hela om de är små eller delade. Salta.
  • Putsa bort senor och hinnor från levern. Dela i cirka 1,5×1,5 centimeter stora bitar. Stek tillsammans med champinjonerna tills de nästan är genomstekta (lite rosa i mitten). Lägg ner levern och champinjonerna i grytan och låt koka med de sista 10 minuterna.
  • Klipp över persilja.

Anteckning

Detta recept kommer från boken: Kokbok för sköldkörteln: läkande autoimmun kost, av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén. Foto av Denise Vestin.