Krämig soppa på sötpotatis, lök, blomkål och timjan som serveras med lammfärsbullar på spett. Lammfärsbullarna är kryddade med en nypa kanel, vilket passar bra till lamm.

Sötpotatissoppa med lammfärsbullar (AIP)

Krämig soppa på sötpotatis, lök, blomkål och timjan som serveras med lammfärsbullar på spett. Lammfärsbullarna är kryddade med en nypa kanel, vilket passar bra till lamm.
Kök AIP
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • Soppa
  • 2 sötpotatisar
  • 1 gul lök
  • 2 dl blomkål riven
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 nypa havssalt
  • Lammfärsbullar
  • 250 g lammfärs 8 lammfärsbullar
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 tsk timjan
  • 1 nypa havssalt
  • 1/2 msk olivolja
  • 2 avokado till servering

Instruktioner
 

  • Skala och tärna sötpotatisen i mindre bitar.
    Skala och hacka löken. Lägg sötpotatis och lök i en kastrull och täck med vatten. Koka under lock tills sötpotatisen nästan är helt mjuk (7–8 minuter). Riv blomkål och lägg ner i kastrullen ihop med det andra. Koka upp och låt småsjuda i 5 minuter.
    Ställ grönsakerna åt sidan i kastrullen.
    Gör köttbullarna genom att blanda lammfärs, salt, timjan, kanel och olivolja i en bunke och knåda ihop med händerna. Forma köttbullar med blöta händer. Stek i olivolja tills de är genomstekta.
    Dela avokadon i lite större bitar och trä upp köttbullarna varvat med avokado på fyra spett.
    Värm grönsakerna och krydda med salt och timjan. Se till att det finns minst två deciliter vatten i kastrullen innan du mixar allt med en stavmixer tills du får en krämig soppa. Tillsätt mer av vatten om den blir för tjock. Servera med spetten vid sidan eller ovanpå soppan tillsammans med lite mer timjan.

Anteckning

Detta recept kommer från boken: Kokbok för sköldkörteln: läkande autoimmun kost, av Cecilia Nisbet Nilsson (recept) och Karl Hultén (fakta). Fotograf: Denise Vestin.