Nomatsås

Tomatfri sås som passar bra när man vill ha en smakrik dippsås eller en bas till köttfärssås och lasagne. Den långa raden av olika kryddor är hemligheten bakom denna goda sås.

Ingredienser
  

  • 3 st kokta rödbetor
  • 6 st morötter
  • 1 tsk basilika torkad
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 tsk mejram torkad
  • 1 tsk timjan torkad
  • 4 st stjälkar selleri
  • 1 st gul lök
  • 2 st lagerblad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 6 st kalamata-oliver urkärnade
  • 1 tsk salt
  • Vätska så det täcker grönsakerna vatten eller benbuljong (se recept i länk nedan)

Instruktioner
 

  • Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och stek allt i en kastrull tillsammans med olivolja i cirka 10 minuter.
  • Dela de redan kokta rödbetorna i mindre bitar och lägg i. Tillsätt örtkryddor, salt och lagerblad och fyll på med vätska så att grönsakerna precis täcks.
  • Sjud i 30–40 minuter under lock på låg värme. Det är klart när alla grönsaker är mjuka.
  • Häll av överflödigt vatten, men behåll cirka 1/2 deciliter. Ta bort lagerbladen och tillsätt kalamata-oliverna.
  • Mixa allt tills du får en len sås. Smaka av med mer salt.