Bröd med matbanan (AIP, Paleo, glutenfritt)

Bröd av matbanan

Om du vill baka naturligt glutenfritt bröd och samtidigt följa det autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo) så är matbananer (även kallat plantains/kokbanan) ett väldigt användbart livsmedel. Kokbanan ger brödet får en saftig textur och gör att det håller ihop bra. Brödet blir något kompakt och jäser inte särskilt mycket. Vi hoppas att ni ska tycka om brödet.

Bröd med matbanan (AIP, Paleo, glutenfritt)

Småbröd

3 from 1 vote
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Bröd och bakverk, Frukost, Tillbehör
Kök AIP, Paleo
Portioner 12 bullar

Ingredienser
  

Instruktioner
 

 • Skala matbananen och skär den sedan i skivor. Det kan vara lite svårt att få loss skalet, eftersom det sitter lite hårdare än på en vanlig banan, men det brukar gå bra att pilla bort. Matbanan kan vara grön, men gärna ha lite mörka fläckar för att vara lagom mogen.
 • Mixa matbanan i en matberedare. Det kan vara lite tungt att mixa den med en stavmixer.
 • Blanda i övriga ingredienser successivt och mixa allt till en deg.
 • Klicka ut bullarna på en plåt. Vi brukar använda bakplåtspapper för enkelhetens skull. Nagga dem med en gaffel.
 • Sätt dem i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.
 • Bullarna är godast att äta när de är varma, så servera dem direkt när de har svalnat lite eller frys ner dem och tina i ugn eller microvågsugn innan servering.

Anteckning

För fler liknande recept se Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016) och Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019). Eller besök paleoteket.se/recept/ 
Tried this recipe?Let us know how it was!

21 reaktioner på ”Bröd av matbanan”

  1. Karl Hultén

   Det brukar finnas i alla större matbutiker typ ICA eller Willys, men det finns också på internationella livs-butiker i många förorter. Lycka till.

   1. Maria Engberg

    Jag hittade matvanan men degen blev väldigt torr och smulig. Det hade varit bra om ni angav vikten på bananerna i brödrecept.
    Maria

    1. Anna-Maria Norman

     Tack för feedbacken. Ja det beror ju på storleken på matbananen såklart. När vi ser över recepten ska vi tänka på detta.

 1. Hej!

  Vad innebär det när livsmedel är markerade i svart i din inköpslista vid AIP? Till exempel champinjoner, äpple, mango …

 2. Emma Gustavsson

  Jag har också svårt för,TT få,tog på matbananer. Kan man använda vanliga bananer?

  1. Anna-Maria Norman

   Hej! Vanliga bananer funkar tyvärr inte. Nu har jag länkat till var du/ni kan köpa matbanan/plantain/kokbanan online. Hoppas att det ska funka.

 3. Cassava är väl extremt stärkelserikt, är det verkligen bra att äta för blodsockret?!

  1. Karl Hultén

   Det är sant att Kassava är stärkelserikt och därmed kan påverka blodsockret. Så är det med alla stärkelserika livsmedel så man kanske inte ska äta jättemycket bröd varje dag om man vill hålla blodsockret under kontroll.

 4. Hej,
  Jag provade receptet idag men använde lite mindre mjöl för att inte få brödet alltför kompakt samt gjorde plattare tekakor istället med kortare tillagningstid (17 min). Resultatet blev definitivt godkänt.

 5. Karl Hultén

  Ett positivt IgG-test för banan måste inte betyda att du är känslig mot det. Det måste testas genom ett provokationstest där du först utesluter och sedan testar för att se om du reagerar med symtom på banan. Annars kan du äta sötpotatis i stället under tiden.

  1. Anna-Maria Norman

   Hej Åsa. Jag tror att det kan gå, men vi har inte testat vad man ska göra för anpassningar. Det behövs ju något kletigt också. Kanske går det att kombinera med vanliga gröna bananer. I en annan kommentar skriver Agatha att hon använt gröna vanliga bananer med bra resultat.

  1. Anna-Maria Norman

   Vad bra Agatha, det var roligt att höra. Vi har testat, men inte upplevt att det blivit så bra. Men det ha kanske inte varit tillräckligt gröna. Men tack för tipset!

 6. Hej! Jag undrar vilket casssvamjöl ni brukar använda i era recept, speciellt i detta? Har märkt att det är väldigt olika mängd som behövs vid matlagning o bakning. Har tex provat Dorimax och Rawfoodshop, som skiljer sig mycket.

  Med vänlig hälsning, Monika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *