Boeuf Bourguignon

Biff ”Boeuf” Bourguignon

Bœuf Bourguignon är en klassisk franska köttgryta på lök, champinjoner, rött vin och benbuljong. Köttet kokar långsamt och får smak av det röda vinet, men det går bra att utesluta vinet vid AIP. Det är vanligt att recept till denna typ av grytor innehåller mjöl som redning av såsen. När vi tar bort mjölet behöver vi därför något längre koktid för att reducera såsen.

Boeuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon är en klassisk franska köttgryta på lök, champinjoner, rött vin och benbuljong. Köttet kokar långsamt och får smak av det röda vinet, men det går bra att utesluta vinet vid AIP. Det är vanligt att recept till denna typ av grytor innehåller mjöl som redning av såsen. När vi tar bort mjölet behöver vi därför något längre koktid för att reducera såsen.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 6

Ingredienser
  

  • 600 g grytbitar av nöt
  • 3 tsk talg det går också bra med ister eller olivolja
  • 1 paket bacon skuret i bitar. Se till att baconet inte innehåller tillsatser.
  • 1 st morot skivad
  • 1 st gul lök skivad
  • 7 dl rödvin av god kvalitet det går bra att utesluta vinet vid AIP)
  • 7 dl benbuljong se anteckning nedan för recept
  • 2 st vitlöksklyfta hackade
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan (torkad)
  • 4 st gul lök hela eller halverade
  • 400 g champinjon (färsk)
  • 1-2 krm salt
  • Bind samman en kvist av färska persilja, färsk timjan och ett lagerblad till en kryddbukett.

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Fräs baconbitarna i talg, ister eller olivolja på medelvärme i ca 3 minuter. Använd en gryta som går att ha i ugnen.
  • Lyft bort baconbitarna men lämna fettet i pannan.
  • Torka av köttbitarna med hushållspapper och bryn det i samma gryta. Se till att du bryner köttet på alla sidor.
  • Lägg köttet åt sidan och stek de skivade grönsakerna (morot och lök) i samma fett.
  • Lägg bacon, nötkött, skivad morot och skivad lök i grytan igen och tillsätt vin (går att utesluta vid AIP, men ta då samma mängd extra buljong), 3–5 dl i benbuljongen, knappt tillräckligt för att täcka köttet, samt vitlök, lagerblad och timjan.
  • Smaka av grytan, sätt sedan på locket och låt det sjuda i ugnen i 3–4 timmar. Justera temperaturen för att det ska bli en lugn sjudning.
  • Medan köttgrytan kokar steker du upp de fyra andra lökarna i lite av det fett du valt att använda och försökt samtidigt få dem jämnt brynta. Fräs i ca 10 minuter
  • Tillsätt 2 dl av buljongen till den brynta löken. Smaka av och tillsätt kryddbuketten.
  • När blandningen sjudit i ca 40 minuter kommer löken att vara mjuk och en stor del av vätskan vara borta. Plocka bort kryddbuketten och ställ löken åt sidan
  • Torka pannan och tillsätt några matskedar fett. Bryn därefter svampen.
  • När köttet är klart, ta ut grytan ur ugnen och ta bort lagerbladen.
  • Beroende på hur tjock du vill ha såsen kan du nu antingen koka ner den så att den blir tjockare eller späda ut den med mer buljong.
  • Smaka av och krydda efter eget huvud. Tillsätt löken och svampen och låt blandningen sjuda i 2–3 minuter.

Anteckning

Benbuljong
Det här receptet kommer från Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016). 
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!