Benbuljong

Benbuljong (för elektrisk tryckkokare)

Koka en 24-timmars benbuljong på bara två timmar i din tryckkokare.

Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.

Benbuljong

Benbuljong i elektrisk tryckkokare

Koka en 24-timmars buljong på bara två timmar i din tryckkokare.
Måltid Dryck, Tillbehör
Kök AIP, Paleo
Portioner 6

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Lägg i ben, salt, vinäger, lök, morot, kålrot, citron, selleristjälk och kryddor i tryckkokaren och häll över vatten ungefär 3 cm under “MAX”. (Ju mindre vatten, desto smakrikare)
  • Stäng locket, tryck på “MANUAL” för högt tryck. Vrid ventilen till "SEALING" och ställ in tiden till 120 minuter.
  • Låt trycket släppa av sig själv när buljongen är klar, även om det tar längre tid.
  • Använd en hålslev och avlägsna ben, kött och grönsaker. Sila sedan buljongen ner i en stor skål och låt den svalna på bänken i ca en timme. (Det går också bra att mixa grönsaker och buljong med stavmixer. På det sättet blir buljongen tjockare och du behöver inte slänga bort något. Köttet kan tex stekas tillsammans med kryddor och bli del i nya rätter). Häll över i mindre förvaringskärl (tex glasburkar med skruvlock) och ställ in i kylen.
  • När buljongen svalnat helt är det lätt att avlägsna det stelnade fettet med en sked.
  • För att lätt kunna dosera och tillsätta buljongen i matlagning är det smart att frysa in i isformar. Värm då upp buljongen igen, (ta först bort det stelnade fettet), häll över i isformar och ställ dessa försiktigt i frysen. Tryck därefter ut de stelnade kuberna och häll över i plastpåsar.
  • Buljonen står sig minst sju dagar i kylen och minst sex månader i frysen.

Anteckning

Receptet är anpassat för att lagas i en elektrisk tryckkokare. Här kan du läsa vår guide om fördelarna och hur man använder en sådan.
Det finns många olika märken och typer, men den vi använder och uppskattar väldigt mycket heter Instant pot DUO 8 liter. Den modell vi tänker köpa när det är dags att uppgradera heter Instant Pot Pro 10 7,6l 
Besök gärna  paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!