surkål

Vi firar surkålens dag 18:e September

Det finns väldigt många dagar där vi firar olika livsmedel vi tycker om. Många av dessa hyllade livsmedel är tyvärr inte särskilt nyttiga och därför är vi otroligt glada att det nu finns en dag för ett av våra favoritlivsmedel Surkål! Surkålens dag firas för första gången idag 18:e september och kommer från och med nu vara ett årligt evenemang.

Vi vill bidra till firandet genom att i detta blogginlägg länka till både podcast-avsnitt och recept om Surkål.

Om Surkålens Lactobacillus Plantarium i Paleoteket
Lyssna på avsnitt 35 av Paleoteket i din podcast-app eller direkt på denna länk.
Surkål kan användas som ett terapeutiskt verktyg och det är bra att få i sig lite av det varje dag, om ens mage tål det. Den probiotiska bakterien Lactobacillus plantarum finns i rikliga mängder i olika typer av syrade grönsaker som surkål, kimchi och oliver. Levande bakterier i kosten du äter kan bidra till att stärka tunntarmens barriärfunktion, vilket är viktigt när du har en autoimmun sjukdom eller andra inflammatoriska besvär eftersom en läckande tarm ofta är ett av grundproblemen.

Surkål på youtube
Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson pratar här om vad surkål är, hur det bidrar till mage och immunförsvar och hur du gör Surkål. Detta sändes år 2015 i det som då var Paleopodden.

Recept på Surkål
Att göra surkål är enkelt. Här är vårt recept. Det är ett basrecept, men det går självklart att krydda på alla möjliga sätt.

Fler hälsosamma dagar
Tidigare har vi också uppmärksammat benbuljongens dag som firas 18 november. I avsnitt 10 av podden intervjuar vi Jenny och Magnus från Under vårt tak om detta.

Hurra för surkålens dag!
Låt och fira tillsammans och sprida detta hälsosamma budskap. Du kan exempelvis:
– berätta för andra att det är surkålens dag.
– skriva något om detta i sociala medier och tagga initiativtagarna Lotta och Victoria på @halsosnackmedlottaochvictoria och använd hashtaggen #surkålensdag
– dela detta blogginlägg med vänner i sociala medier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *