Avsnitt 35 Probiotika mot läckande tarm: så interagerar laktobaciller med tarmens slemhinna

Den probiotiska bakterien Lactobacillus plantarum finns i rikliga mängder i olika typer av syrade grönsaker som surkål, kimchi och oliver. Levande bakterier i kosten du äter kan bidra till att stärka tunntarmens barriärfunktion, vilket är viktigt när du har en autoimmun sjukdom eller andra inflammatoriska besvär eftersom en läckande tarm ofta är ett av grundproblemen.

Surkål kan användas som ett terapeutiskt verktyg och det är bra att få i sig lite av det varje dag, om ens mage tål det. Men eftersom surkål innehåller stora mängder L. plantarum kan det också orsaka problem i vissa fall.En tarmvägg som är mycket inflammerad och känslig kan nämligen irriteras även av denna typ av probiotiska bakterier. Det är därför klokt att introducera L.plantarum efter minst några veckor på en läkande kost som AIP och vara försiktig genom att trappa upp långsamt och noterar eventuella symtom. För vissa är det enklare att få i sig L. plantarum via kosttillskott tex Probi Mage (adlink), som dock innehåller innehåller soja, så ta den ej om du har soja-allergi. 

I det här avsnittet av podcasten Paleoteket går vi in på vilken funktion Lactobacillus plantarum kan ha i läkningsprocessen

Lyssna här (eller prenumerera i din podcast-app)

Fotograf: Denise Vestin