En helt ny amerikansk studie (april 2017; FASEB Journal) har tittat närmare på hur patienter med reumatism på egen hand försöker att minska sina symtom. Det har visat sig att glutenfri kost och paleo-kost är de vanligaste dieterna och att D-vitamin är det vanligaste kosttillskottet.

Reumatoid artrit är en reumatisk autoimmun sjukdom som leder till svåra ledsmärtor och inflammation. De läkemedel som idag finns tillgängliga trycker ner immunförsvaret på olika sätt vilket orsakar svåra biverkningar. Det är därför väldigt värdefullt att försöka minska symptomen på naturlig väg. I den nya studien tillfrågades 206 individer om vilka kost- och livsstilsstrategier de använder för att minska sina symptom. 28% av de tillfrågade tillämpar olika koststrategier och det visade sig att glutenfri kost och paleo-kost är de vanligaste. Vitamintillskott och kostbaserade tillskott var dock vanligare. 54% använde D-vitamin, vilket alltså var  det vanligaste vitamintillskottet. Gurkmeja, fiskolja, ingefära och kokosfett var de vanligaste råvarubaserade tillskotten.

Denna studie är visserligen amerikansk och säger så klart ingenting om hur effektiv användandet av kosttillskott eller koststrategier är. Vad som däremot är glädjande är att paleo och glutenfri kost är så pass populärt. Beprövad erfarenhet visar att många kan bli hjälpta av dessa kostupplägg, och forskningen kommer förhoppningsvis snart ikapp. AIP (autoimmun paleo, autoimmuna protokollet) var inte med som enskild kategori, men det faller ju in som undergupp i paleo-gruppen.

I avsaknad av kliniska studier som undersöker hur effektivt paleo och särskilt AIP är för att minska symptom av reumatism blir vi i dag tvungna att förlita oss på beprövad erfarenhet. Vitnessmålen är många och sannolikt är det just beprövad erfarenhet som gjort glutenfritt och paleo till de populäraste koststrategierna enligt studien.

Referens

 
Groff, Rachel, et al. ”Dietary Supplements and Nutritional Approaches Used for Rheumatoid Arthritis Self-Management.” The FASEB Journal 31.1 Supplement (2017): lb396-lb396.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *