Paleo och glutenfri kost är de vanligaste terapeutiska koststrategierna för reumatiker

En helt ny amerikansk studie (april 2017; FASEB Journal) har tittat närmare på hur patienter med reumatism på egen hand försöker att minska sina symtom. Det har visat sig att glutenfri kost och paleo-kost är de vanligaste dieterna och att D-vitamin är det vanligaste kosttillskottet.

Reumatoid artrit är en reumatisk autoimmun sjukdom som leder till svåra ledsmärtor och inflammation. De läkemedel som idag finns tillgängliga trycker ner immunförsvaret på olika sätt vilket orsakar svåra biverkningar. Det är därför väldigt värdefullt att försöka minska symptomen på naturlig väg. I den nya studien tillfrågades 206 individer om vilka kost- och livsstilsstrategier de använder för att minska sina symptom. 28% av de tillfrågade tillämpar olika koststrategier och det visade sig att glutenfri kost och paleo-kost är de vanligaste. Vitamintillskott och kostbaserade tillskott var dock vanligare. 54% använde D-vitamin, vilket alltså var  det vanligaste vitamintillskottet. Gurkmeja, fiskolja, ingefära och kokosfett var de vanligaste råvarubaserade tillskotten.

Denna studie är visserligen amerikansk och säger så klart ingenting om hur effektiv användandet av kosttillskott eller koststrategier är. Vad som däremot är glädjande är att paleo och glutenfri kost är så pass populärt. Beprövad erfarenhet visar att många kan bli hjälpta av dessa kostupplägg, och forskningen kommer förhoppningsvis snart ikapp. AIP (autoimmun paleo, autoimmuna protokollet) var inte med som enskild kategori, men det faller ju in som undergupp i paleo-gruppen.

I avsaknad av kliniska studier som undersöker hur effektivt paleo och särskilt AIP är för att minska symptom av reumatism blir vi i dag tvungna att förlita oss på beprövad erfarenhet. Vitnessmålen är många och sannolikt är det just beprövad erfarenhet som gjort glutenfritt och paleo till de populäraste koststrategierna enligt studien.

Referens

 
Groff, Rachel, et al. ”Dietary Supplements and Nutritional Approaches Used for Rheumatoid Arthritis Self-Management.” The FASEB Journal 31.1 Supplement (2017): lb396-lb396.

3 reaktioner på ”Paleo och glutenfri kost är de vanligaste terapeutiska koststrategierna för reumatiker”

 1. Christina Linderoth

  Hej och tack för det gedigna och mycket hjälpande arbete ni gör för oss med autoimmuna sjukdomar och alla andra förstås.
  Jag gick er kurs för ett par år sedan för att jag ville stötta min kropp. Jag lärde mig väldigt mycket på kursen. Jag hade då diabetes typ 1, Hashimotos och psoriasis. Nu har jag även fått reumatism/artrit troligen efter en väldigt stressig period i våras.

  I mitten av september började jag med Paleo först i 3 veckor och sedan AIP sedan dess. Har värk och stelhet i hela kroppen men jag lider allra mest av problemen i händerna då jag är frisör. För ett par veckor sedan blev till min glädje händerna lite bättre men har nu tyvärr nästan backat tillbaka till utgångsläget.
  Jag behöver verkligen se förbättring nu för jag börjar tappa sugen och motivationen 🙁
  Nu blev det ett långt meddelande men mina frågor är:

  Skall jag ge upp och inse att det inte kommer bli bättre?

  Har ni erfarenhet av att klienter/deltagare har blivit avsevärt bättre med AIP eller Paleo?

  Reumatologen vill att jag tar kortison och cellgifter men är tveksam för att jag är rädd för biverkningarna.
  Hur illa för kroppen är det om jag behöver ta dessa?

  Oerhört tacksam om ni orkar svara på detta.
  Vänligen/ Christina Linderoth

  1. Anna-Maria Norman

   Hej Christina. Svaret är att du absolut kan bli bättre. Men det kan krävas lite detektivarbete. Om du vill få stöd från oss och andra online kan jag rekommendera dig att bli medlem i Hälsodetektverna https://www.paleoteket.se/medlemskap/. Om du vill ha individuellt stöd har snart tider för individuell rådgivning att erbjuda. Jag skriver till dig i mejl.

   1. Anna-Maria Norman

    När det gäller läkemedel kan du om du vill höra med läkaren och du kan få avvakta lite för att ge kostförändringar en chans först. Läkaren kan sedan avgöra vad som är lämpligt. Det går ju att kombinera kost och läkemedelsbehandling, men det blir svårare att dra slutsatser om kostens inverkan om man samtidigt behandlar med läkemedel såklart. Men just medicinering behöver du dialoga med läkaren såklart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *