Avsnitt 18 Smärtstillande läkemedel och naturliga alternativ

Nu i dagarna har det i media framkommit att smärtstillande NSAID-preparat som exempelvis ipren, treo och aspirin kan bidra till hjärtinfarkt och man börjar diskutera att dessa läkemedel borde vara receptbelagda. Studien är en observationsstudie och säger inget om orsaken bakom, men det är ändå intressant eftersom det ytterligare stärker argumentet att ambitionen bör vara att skära ner på och helst sluta med dessa läkemedel om man vill läka från inflammation, immunrelaterad ohälsa eller autoimmun sjukdom.

I detta avsnitt av Paleotekets podcast pratar vi om den bakomliggande orsaken till rekommendationen att undvika NSAID-preparat om du vill minska inflammation. Förenklat handlar detta om att dessa preparat skadar tarmväggens celler och bidrar till läckande tarm. Men hur ska man tänka om man verkligen är i behov av smärtlindring? Och finns det någon alternativ naturlig smärtlindring?

Detta och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt av "Paleotekets podcast: läkande kost och livsstil". Biomedicinare Karl Hultén intervjuas av beteendevetare Anna-Maria Norman.

I detta podcast-avsnitt pratar vi om:

 • Hur läkemedel som NSAID-preparat och Kortison påverkar kroppen
 • Varför Paracetamol är ett bättre alternativ
 • Hur man bör tänka om man vill fasa ut läkemedel
 • Alternativ naturlig smärtlindring fördelar och nackdelar

 

Vill stötta podcasten med en gåva?

Podcasten är gratis att lyssna på, men inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

 • Vill du ge en recension av podcasten på Itunes?  Då skulle vi bli väldigt glada och fler kan då hitta till podcasten. Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension.
 • Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier.
 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer du hittar nedan, eller följ oss på Facebook eller Instagram.

2 reaktioner på ”Avsnitt 18 Smärtstillande läkemedel och naturliga alternativ”

 1. Lägg gärna upp Swish-nummer öppet på webben, på Facebook m.m. Jag tänkte bidra (som ni ber om i slutet av avsnittet) men hittar inte numret någonstans nu. 🙂

  1. Karl Hultén

   Hej Åsa! Vad roligt att du vill ge en gåva till vårt arbete med podcasten. Självklart ska vi lägga upp numret, tack för att du uppmärksamma oss på detta. Skriver även SWISH-numret här, det är: 1231496728

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *