Musslor ”Moules marinières” (Paleo, AIP)

Musslor är nyttig mat och innehåller omega 3 ­fetter och mineraler. Du kan hitta färska musslor i nät i de flesta fiskdiskar. Det är värt besväret att koka egna musslor.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo

Ingredienser
  

  • 1 kg färska musslor ca
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 knippe färsk persilja
  • 3 dl vitt vin eller en liten flaska alkoholfritt matlagningsvin vin kan bytas ut mot vatten
  • salt
  • citron
  • olivolja

Instruktioner
 

  • Borsta musslorna ordentligt med en stålborste eller liten vass kniv. Få bort alla alger och smuts som växt fast. Släng alla musslor som är skadade i skalet. Om en mussla är lite öppen, knacka den i bordet och om den sluter sig inkludera den, annars släng.
  • Ta fram en djup stor gryta och stek den finhackade löken och vitlöken i lite olivolja i botten på grytan. Häll i persiljan och höj värmen på högsta.
  • Häll i vinet eller motsvarande vatten och låt det snabbt koka upp.
  • Häll i alla musslorna och lägg på ett lock. Låt det puttra i ca tre minuter. Lyft locket och rör om ordentligt bland musslorna. Lägg på locket någon minut till. Musslorna är färdiga när de är öppna.
  • Lägg upp musslorna i en djup tallrik. Salta eventuellt något.
  • Ät med fingrarna och pressa lite citron över om önskas.

Anteckning

Receptet kommer ifrån ”Autoimmun kokbok: läkande paleokost” som skrivits av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson från Swedish Paleo. Där hittar du både fler efterrätter, samt huvudrätter och tillbehör.

Fotograf: Denise Vestin