Musslor ”Moules marinières”. Musslor är nyttig mat och innehåller omega 3 och mineraler.

Musslor ”Moules marinières”
Musslor är nyttig mat och innehåller omega 3 fetter och mineraler. Du kan hitta färska musslor i nät i de flesta fiskdiskar. Det är värt besväret att koka egna musslor.
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor (färska)
- 2 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyfta
- 1 kruka persilja (färsk)
- 3 dl vitt vin eller en liten flaska alkoholfritt matlagningsvin vin kan bytas ut mot vitvinsvinäger eller vatten
- 1 krm salt
- 1 st citron juicen
- olivolja att steka i
Instruktioner
- Borsta musslorna ordentligt med en stålborste eller liten vass kniv. Få bort alla alger och smuts som växt fast. Släng alla musslor som är skadade i skalet. Om en mussla är lite öppen, knacka den i bordet och om den sluter sig inkludera den, annars släng.
- Ta fram en djup stor gryta och stek den finhackade löken och vitlöken i lite olivolja i botten på grytan. Häll i persiljan och höj värmen på högsta.
- Häll i vinet eller motsvarande vatten och låt det snabbt koka upp.
- Häll i alla musslorna och lägg på ett lock. Låt det puttra i ca tre minuter. Lyft locket och rör om ordentligt bland musslorna. Lägg på locket någon minut till. Musslorna är färdiga när de är öppna.
- Lägg upp musslorna i en djup tallrik. Salta eventuellt något.
- Ät med fingrarna och pressa lite citron över om önskas.
Anteckning
Det här receptet kommer från Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016).
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!