Citrus och lamm blir en härlig kombination med en ovanligt mustig smak. Ugnsrostade rotfrukter tillför extra smak.

Citrusstekt lammstek med rostade rotfrukter (Paleo, AIP)

Citrus och lamm blir en härlig kombination med en ovanligt mustig smak. Ugnsrostade rotfrukter tillför extra smak.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1,2 kg lammstek med eller utan ben
  • 1 st apelsin
  • 1 st citron
  • 1 st lime
  • 800 g morot
  • 10 st schalottenlök
  • 8 st vitlöksklyfta
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rosmarin färsk
  • 1 msk kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Bryn lammsteken på hög temperatur i lite kokosolja.
  • Skär citrusfrukterna i skivor. Skala morötter och kapa dem i 3–4 cm långa bitar. Skala lökarna och skär dem i halvor. Dela vitlöken i klyftor med skalet på.
  • Krydda lammsteken med hälften av kryddorna och lägg den i en form eller en lergryta. Lägg citrusskivorna på steken och morötter och lök samt krossade vitlöksklyftor runtom. Strö på resten av kryddorna. Ringla över olivoljan.
  • Sätt in en stektermometer mitt i steken. Stek i nedre delen av ugnen tills steken har en innertemperatur på 60 grader, ca 1,5 timme.
  • Ta ut rotfrukterna och löken efter ca 40 minuter eller när de är klara. Tiden beror på hur stora bitarna är.
  • Servera lammsteken med rotfrukter, lök och sky från steken.

Anteckning

Det här receptet kommer från Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016)
Foto: Denise Vestin
Receptet är publicerat på paleoteket.se.
Paleoteket erbjuder onlineutbildningar och böcker som hjälper dig att ta tillbaka din hälsa.
Tried this recipe?Let us know how it was!