Helstekt kyckling i gryta

Passa på att steka en hel kyckling i ugnen när du väl ska laga till kyckling. Av skrov och ben kokar du sedan en härlig kycklingbuljong. Om du vill ha en riktigt mör kyckling ska du låta den gå på låg värme i 3–4 timmar. Om du vill ha den klar tidigare kan du köra den i en timme på 200 grader.

Helstekt kyckling i gryta

Passa på att stek en hel kyckling i ugnen när du väl ska laga till kyckling. Av skrov och ben kokar du sedan en härlig kycklingbuljong. Om du vill ha en riktigt mör kyckling ska du låta den gå på låg värme i 3–4 timmar. Om du vill ha den klar tidigare kan du köra den i en timme på 200 grader.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda alla kryddor tillsammans med salt och olivolja. Gnid in hela kycklingen med kryddblandningen.
  • Hacka grönsakerna och löken och lägg runt kycklingen i en ugnsfast form. Använd gärna gjutjärnsgryta.
  • Häll på lite vatten i botten av grytan. Ställ mitt i ugnen och låt gå i en dryg timme. Ös kycklingen några gånger. För en riktigt mör kyckling sänk värmen till 125 grader och låt den puttra i upp till tre timmar. Ös ofta med vätskan och om den kokar bort, häll på mer vatten.
  • Täck kycklingen med folie de sista 20 minuterna så den inte bränns. Den är färdig när saften är klar när du skär ett snitt mellan låret och bröstet. Låret ska också vara lätt att vrida loss. Låt den gå ytterligare 15 minuter om vätskan är röd.
  • Ta vara på skrov och ben och koka benbuljong på det. Spara benen i en påse i frysen om du vill göra buljongen senare och med mer och andra ben.
  • Kycklingen kan du förvara i kylen i flera dagar och till exempel göra kycklingstrimlor av köttet för mellanmål och frukost.
Tried this recipe?Let us know how it was!