Avsnitt 20 Histaminintolerans

Det är relativt vanligt att uppleva besvär av histamin, och histamin kan bildas i proteinrika livsmedel. I kostupplägg vid autoimmun sjukdom, det autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo) fokuserar vi mycket på näringsrika livsmedel där några av de allra viktigaste beståndsdelarna  är animalier med stor andel protein. Samtidigt är det vanligt att man i den här gruppen har dysbios, läckande tarm och en allmänt känslig tarmslemhinna. Det kan hos en del medföra symtom utlösta av histamin. I det här avsnittet av Paleotekets podcast – om läkande kost och livsstil berättar Karl Hultén, Biomedicinare, om vad histaminintolerans är, vad det kan bero på samt hur man kan bli av med det.

Vilka är symtomen av histaminintolerans?

Vanligtvis uppstår symptom nära i tid från förtäring av livsmedel.

  • Hudbesvär: eksem, klåda, rodnad
  • Mag-tarmbesvär: smärta, diarré gaser eller andra matsmältningsbesvär
  • Nässelutslag) (ibland diagnostiseras som ”idiopatisk urtikaria”)
  • Svullnad i synnerhet av ansiktet och vävnader i mun och näshåla samt halsen.
  • Brännande känsla i mun och svalg
  • Blodtrycksfall
  • Ökad puls, ”hjärtrusning”
  • Symptom som liknar en ångest eller panikattack
  • Nästäppa och snuva
  • Irriterade, rinnande, röda ögon
  • Vissa typer av huvudvärk som skiljer sig från de av migrän
  • Trötthet, förvirring, irritabilitet

I vilka livsmedel finns det mycket histamin?

Här är en lista.

Högst nivå av histamin ( mer än 1000mg/kg)

  • Ansjovis
  • Rökt makrill

Mycket histamin (mer än 20 mg/kg9

  • Lagrat kött (lagrat i rumstemperatur)
  • Lagrade korvar
  • Torkade korvar
  • Fermenterad skinka
  • Fisk av alla typer som lagrats har mycket histamin
  • Fisk som hanterats felaktigt. Man brukar känna på lukten att den blivit dålig
  • Fisksås
  • Spenat
  • Tonfisk
  • Makrill
  • Ansjovis
  • Sardeller
  • Sardiner
  • Rökt skina
  • Surkål
  • Syrade grönsaker

Mindre histamin (i många fall innebär de inga problem)

  • Vindruvor
  • Grönt te
  • Banan

Livsmedel som kan bidra till frisättning av histamin

  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Jordgubbar
  • Papaya
  • Skaldjur
  • Spenat
  • Tomater
  • Äggvita

Tyramin finns i följande livsmedel och kan ge vissa reaktioner, men framför allt hos vissa känsliga utlösa huvudvärk som vanligaste biverkning.

  • Apelsin
  • Avocado
  • Banan
  • Hallon
  • Kakao
  • Makrill (rökt)
  • Plommon (röda)
  • Sardeller (konserv)
  • Sardiner (konserv)
  • Surkål

Förslag på strategier för minskade symptom 

Att följa det autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo) bidrar till att återställa normal tarmflora och motverkar dysbios och SIBO. Förutom det är effekten också god när det gäller att återställ normal barriärfunktion och återställa tillräcklig produktion av DAO för att man ska bli av med besvären med tidien. Men som ytterligare stöd kan man även ta hänsyn till följande punkter.

  • Låghistamin-kost: Undvik histaminrika livsmedel och livsmedel som utlöser histamin-reaktion. 
  • Matlagning och hantering:
    • Färska eller frysta livsmedel
    • Noga med hygien
    • Noga med kylförvaring
    • Spara inte rester
  • Probiotika som kan hjälpa: Ett antal bakteriestammar som bryter ner histamin kan också tas som tillskott. Bifidobakterium infantis och isolerad laktobacillus plantarium (i tillskottsform) bryter ner histamin.
  • Probiotika som kan försämra symptomen: Probiotiska stammar som lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii och lactobacillus bulgaricus samt andra laktobaciller som används för att göra yoghurt och filmjölk kan bidra med ökad histaminproduktion.
  • DAO-tillskott: Det finns ett stort antal DAO- tillskott som alla gör ungefär samma sak nämligen öka skyddet genom ökad nedbrytning. Detta ska man dock bara ta om man har låg produktion, och det kan man behöva hjälp med att testa.
  • Tar du läkemedel som stänger av produktionen av DAO? Ett bortglömt område är att ett antal läkemedel kan bidra till histaminintolerans och här har vi några av de mest använda läkemedlen i landet så som antidepressiva och magsyradämpande läkemedel. Men även många smärtstillande, blodtryckssänkande och muskelavslappnande läkemedel samt alkohol hämmar produktionen av DAO. Födoämnesintoleranser kan också bidra till bildning av histamin eftersom man när man utsätts för dessa utlöser frisättning av kroppseget histamin från mastceller i tarmen. Vissa indiver har också en känslighet genom överförekomst av mastceller och då måste man följa en låghistaminkost resten av livet. Men dessa individer är få.
Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv ”gåva”. Lägg också till ”din epost + TACK” om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. Vi finns på facebook.com/paleoteket.se och Instagram.com/paleoteket.se.

6 reaktioner på ”Avsnitt 20 Histaminintolerans”

  1. Hej!
    Vill ni ge tips på probiotika-märken, som har de nämnda bakteriekulturerna i sig. Det är svårt att hitta. Flera preparat nämner inte heller vilka bakterier de innehåller.
    Tack för en bra podcast som vanligt!

  2. Hej! Tack för en bra pod! Jag äter optimal probioticum från egenvårdspoolen, vet ni om den är bra eller dålig mot histaminintolerans?

  3. Efter att ha lyssnat igenom avsnitt 20 ett antal gånger konstaterar jag, att detta, tillsammans med avsnittet om läckande tarm, nog är ett av de hittills mest tänkvärda avsnitten i mitt fall. TACK FÖR DET!

    En hel del har blivit bättre sen jag började med AIP för några månader sedan. Här tycks jag kunna finna förklaringar, trots vissa förbättringar, varför jag ännu in fått fullt genomslag med hjälp av AIP. Jag är dock medveten om att tillstånd som byggts upp under flera decennier inte kan läkas i brådrasket, så jag har tålamod.

    Dels fick jag viktiga uppslag till ytterligare livsmedel att skippa, som tonfisk, sardiner, spenat m.m. Att avstå från surkål har inte visat någon förändring. Däremot har jag slutat använda limejuice och citronjuice eftersom jag misstänker att de trots allt innehåller syntetisk citronsyra (vilket inte står upptaget ens på ekologisk vara på flaskans innehållsdeklaration). Jag använder nu endast färska citroner och lime. Har sedan dess sluppit ifrån nässelutslag på armar, hals och bröst. Spår av sånt finns dock ännu så länge kvar i ansiktet.

    Jag ska därför fortsätta ett tag med ett ännu striktare matregim. Tur att man är pensionär och har den tid allt detta tar. Förstår inte hur normalt arbetande som dessutom har barn hinner med. Men det är klart, så småningom blir recepten rutin liksom inhandlandet av de rätta råvarorna från olika håll vilket borde göra det hela effektivare.

    Dels har jag fått en tankeställare hur jag hanterar min mat. T.ex. har jag anammat ert tidigare tips att skippa grötfrukosten och laga extra mycket mat till middag och använda hälften till nästa dags frukost/lunch. Det har funkat bra rent rutinmässigt. Men efter att ha lyssnat på histaminavsnittet verkar det i mitt fall kanske bäst att alltid laga mat från grunden och inte använda matrester senare eller kanske frysa ned på direkten igen med tanke på dina resonemang kring histamin.

    En annan sak, inspirerat från annat håll, jag börjat göra, är fermenterade bär- och fruktdrycker. Är det kanske bäst att sluta med det ett tag?

    Och tack för tipset att pröva med Daosin-kosttillskott. Ska skaffa sådant och testa. Har också fått reda på ett annat kosttillskott, nämligen ”Synbiotic 15” (superdyrt) som bland andra nyttiga bakterier även innehåller lb.plantaris vilka lär vara speciellt effektiva. Kanske värt att prova ett tag.

    Jag kommer i alla fall att göra det. Att först labbtesta för att se om jag ens behöver sådana medel är dyrare och omständligare än att beställa och prova en månad eller två på direkten. Eftersom jag bedömer en användning av dessa kosttillskott som ofarligt så vill jag att prova direkt och se om dessa medel ger effekt. Vad tycker du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *