Vi rekommenderar

Våra rekommendationer nedan innehåller sponsrade länkar. Genom att köpa genom dem stödjer du vårt arbete. 

Probiotika

Probiotika kan kategoriseras till tre huvudgrupper: laktobaciller och bifidobakterier (i kombination), S. Boulardi och Jordbaserade bakterier. Beroende på sammansättningen av din tarmflora kan det vara så att du i inledningsskedet mår bättre av någon av dessa grupper. Det är inte helt enkelt att hitta rätt i djungeln av kosttillskott. Vi presenterar därför här några exempel på olika märken av kosttillskott, som innehåller de tre grupperna av probiotika som nämns ovan. Premium-alternativen vi presenterar är lite dyrare alternativ, som är fria från allergen. Kan vara nödvändigt för känsliga personer men de flesta är inte så känsliga att dessa är nödvändiga. Det finns även bra budgetalternativ som innehåller vissa allergen i små mängder. Oftast protein från soja, mjölk eller ris.

Grupp 1Laktobaciller och bifidobakterier

Laktobaciller och bifidobakterier i kombination. Det är det mest studerade upplägget i kliniska sammanhang. Därför finns det också ett brett vetenskapligt stöd för denna typ av probiotika. Det finns också ett stort utbud av kosttillskott med denna blandning. Exempel på kosttillskott som innehåller denna kombination är:

Premiumalternativ 1: Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika  (Ange koden PALEOTEKET för 15% rabatt hos Greatlife.).

Budgetalternativ: Probioplex

Special-alternativ: Probi original  (innehåller bara en stam som är nära besläktad med den bakterie som finns i surkål. Kan därför testas innan surkål för att se om bakterien där hjälper)

Probiotika vid histaminintolerans: HistaminX från Seeking Health eller GutPro

 

Grupp 2: Saccharomyces boulardii

S. Boulardi är en probiotisk jästsvamp, som har uppvisat god symtom-lindring vid en rad autoimmuna tillstånd. Tar du immunhämmande läkemedel bör du stämma av intaget med din läkare innan du börjar.

Premiumalternativ: Precosa

 

Grupp 3: Jordbaserade organismer

Jordbaserade organismer. De är lovande men inte lika väl studerade. För IBS har de visat god effekt, men vi väntar fortfarande på fler studier av dess effekter. Denna grupp lägger vi därför sist. Den har inte testats kliniskt på autoimmuna tillstånd, och vi kan därför inte utvärdera dess effekt i dagsläget.

Premiumalternativ: Sunwarrior Soil-Based Organisms

Budgetalternativ saknas.

 

Att börja med probiotika

När du börjar med probiotika som kosttillskott, rekommenderar vi dig att börja med en låg dos. Ta gärna en mycket liten mängd först, som en halv kapsel tillsammans med mat. Under den första veckan trappar du sedan upp till den föreskrivna dagliga dosen som anges på förpackningen. Vissa kosttillskott ska tas tillsammans med mat och andra på tom mage. Se till att följa angivelserna på förpackningen.

Vill du fördjupa dig kring probiotika?

Läs mer om de tre kategorierna av probiotika här eller lyssna på avsnitt 40 av vår podcast. I avsnitt 35 pratar vi specifikt om Lactobacillus plantarum.

Blandade näringsämnen och andra kosttillskott

Benbuljong

Ben från djur innehåller värdefull näring, ta därför för vana att koka buljong, som du kan använda som bas i soppor eller grytor eller dricka som den är. Benbuljong är rik på gelatin (kollagen) som innehåller många aminosyror exempelvis glycin, prolin och glutamin (läs mer nedan). Dessutom innehåller ben kalcium, magnesium, kalium, fosfor och värdefulla fetter. Men om du tycker att det känns svårt att få in rutinen att koka benbuljong går det att ersätta det med detta färdiga buljongpulver.

Biffbuljong  (innehåller svartpeppar som ej ingår i AIP-kost)

Kycklingbuljong (innehåller svartpeppar som ej ingår i AIP-kost)

 

D-vitamin

Alla bör ta D-vitamin dagligen under hösten och vintern. Vi rekommenderar 2000 IE dagligen. Om du märker att du får varenda förkylning, influensa eller magsjuka eller bara känner dig mer nedstämd så kan det vara kopplat till för lågt D-vitamin. De flesta av oss får brist på d-vitamin under vintern om vi inte tar tillskott. Om du tar det så kommer ditt immunförsvar fungera bättre, du kommer att känna dig friskare och du förebygger flera av de vanliga hälsorisker som vintern för med sig.

Här är några exempel som vi tycker är bra:

D-vitamin (kapslar) 

D-vitamin (droppar)

 

Vitamin D3 + K2 (vegansk)

 

Glutamin

Glutamin är en aminosyra som fungerar som en resurs för tarmvägg och immunförsvar. Glutamin finns i alla animaliska livsmedel eftersom den är en byggsten i kroppens muskler och bindväv. Benbuljong gjord på broskrika ben har särskilt höga nivåer och detta är ett viktigt skäl till att benbuljong har så fina effekter på maghälsan

 

Matsmätningsenzym

 

Kreatin

Kollagen

  • Clean Collagen eller Pure Gelatin från Nyttoteket från gräsbetande kor. Med koden PALEOTEKET får du 15% rabatt på alla produkter från Nyttoteket .

 

Zink

Dessutom är zink ett viktigt näringsämne för tarmhälsan. Ta endast kosttillskott i begränsade tidsperioder, eller vid dokumenterad brist.

 

Magnesium

Magnesium vid magnesiumbrist (Magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat)

Magnesium vid magnesiumbrist (från hela livsmedel, dock ej AIP) ange koden PALEOTEKET för 15% rabatt hos Greatlife.

Magnesium vid förstoppning

 

Omega 3 / Fiskolja / Fiskleverolja

Ta tillskott med fiskolja eller fiskleverolja för att öka mängden omega-3 i kroppen, särskilt om du inte äter så mycket fet fisk. Det finns flera bra märken. Detta från Eskimo pure är prisvärt (ange koden PALEOTEKET för 15% rabatt hos Greatlife. Även Arctic meds fiskolja håller en god kvalitet . Sedan så tycker vi även om fiskleveroljan från Rosita.

 

Rabatter från samarbetspartners

Nyttoteket.se ger dig 15% på samtliga produkter. Ange koden PALEOTEKET i kassan.

Ange koden PALEOTEKET för 15% rabatt hos Greatlife.

Blodsockermätning

Genom att testa ditt blodsocker med en blodsockermätare kan du avgöra hur olika kolhydratkällor påverkar just dig. Vi presenterar hur du genomför ett sådant test i Autoimmun handbok, kapitel 15 Verktyg för blodsockerkontroll. Här kan du köpa det du behöver.

Accu-Check blodsockermätare (köp även lansetter och teststickor, som finns länkade på sidan)

Blodsockermätare (Freestyle lite): Denna mätare behöver kompletteras med lansetter och teststickor

alternativt

Glukos och ketonmätare (Wellion): Du behöver komplettera med lansetter. För blodsockermätning behöver du dessutom teststickor för blodsockermätning. För ketonmätning behöver du dessutomn  teststickor för blodketoner.

Köksvåg (premium) eller Köksvåg (budget) (för att väga måltid före blodsockermätning)

Tester

Vi rekommenderar att du gör en regelbunden Hälsokontroll. Vi har ett samarbete med  Svensk provtagning och snart kan vi presentera en rabattkod som ger dig 10% rabatt på alla deras tester.

Ljusterapilampor

Visste du att vintertrötthet delvis kan åtgärdas genom att du ser till att få ljus i ögonen under dagens första timme? Men hur ska det gå till när det är mörkt fram till klockan 9 i januari? Ja, det är en del av utmaningen för oss i här i Norden.

? Ett knep är att skaffa en ljusterapilampa som du använder 5-10 minuter på morgonen.

 

Ljusterapilampor

Ljusterapilampor finns i olika priskategorier. Vi tipsar här om premium, medel- och budgetalternativ. De billigaste behöver du ha nära ögonen, max 10 cm. för att få 10000 lumen. Premium-alternativen kan du sitta 35 cm ifrån, vilket underlättar.

 

Premium: Ljusterapilampan Lumie Brazil .

Pris: cirka 2400 kr.

Kommentar: Du behöver sitta på max 35 cm avstånd för att få effekt. Detta är lite större variant (Mått: H50 x B31 x D15 cm)

 

Medel: Lumie Vitamin L

Pris: cirka 1200 kr

Kommentar: Du behöver sitta på max 20 cm avstånd för att få effekt.  Detta är en mindre variant av ljusterapilampa (mått Mått: H 28 x B 20 x D 3 cm) som dessutom är platt nog att det enkelt kan tas med i väskan.

 

Budget: Ljusterapilampan Beurer TL 41

Pris: cirka 600 kr.

Kommentar: Du behöver sitta på max 20 cm avstånd för att få effekt. Detta är en lite mindre variant (mått: 27 x 20,7 x 7,6 cm,), stilren i sitt utförande, men lite för tjock för att enkelt få ner i väskan som en bok.

 

Ljusterapiglasögon

Den finns det även ljusterapiglasögon, som har bra recensioner, men de har endast testats i en oberoende studie. Men fördelen att man kan gå runt och samtidigt för ljusterapi väger troligtvis starkt för den som inte har tid att sitta still 5-10 minuter på morgonen.

LjusterapiglasögonenLuminette

Pris: cirka 2300 kr

 

 

Giftfritt hem och hygien

Gifter och plaster i vår miljö riskerar att stimulera ett redan överaktivt immunförsvar, kan vara hormonstörande och till och med kan utgöra en triggar för autoimmun sjukdom. I avsnitt 36 av vår podcast ger Martina Johansson och Fanny Lindkvist massor av praktiska tips på hur du kan göra ditt hem mer giftfritt och i avsnitt 37 delar de med sig av giftfria tips för hygien och skönhet.

PRODUKTER FÖR TVÄTTNING och STÄDNING

Ättiksprit (12%)

Ättika (24%)

Bikarbonat

Galltvål (i fast form)
Galltvål finns också i flytande form.

Såpaspray 500 ml

Såpaspray refill

 

KÖKSUTRUSTNING

Gjutjärnspannor, matlådor och stekspadar i rostfritt stål går att hitta billigt på loppis, eftersom de är otroligt hållbara. Men hinner du inte gå på loppis och ändå vill komma igång att få ett mer giftfritt hem, så är här några tips på produkter som du kan börja med:

Stekpanna gjutjärn

Stekspade

Stekspade (vinklad)

matlåda rostfritt stål (dyrare variant, men håller länge)

Matlåda i glas (billigare variant)

 

HYGIEN

* Jojobaolja (för hud och hår)
* Sheasmör