Kyla och värme har en förmåga att starkt påverka en mängd olika processer i kroppen. Exempelvis påverkas blodflöde, inflammation, aktivering av nervsystemet, avslappning i muskler och frisättning av ett flertal hormoner. Vad finns det för fördelar och nackdelar med kallvattenbad och liknande terapiformer för immunförsvar och hälsa? Och vad är viktigt att tänka på om man har en autoimmun sjukdom?
Lyssna och prenumerera i din podcast-app eller lyssna direkt här (välj listen in browser om du lyssnar från mobilen):
Mer om avsnittet:
I det här avsnittet av podden Paleoteket berättar Karl Hultén, Biomedicinare, både om sina egna erfarenheter av att använda kallvattenbad för symptomlindring och avslappning, samt går in på vad som konkret händer i kroppen och vad som är viktigt att tänka på om man vill prova denna terapiform. Detta är en uppföljning på avsnitt 18 om Smärtstillande läkemedel och naturliga alternativ.
När kroppens jämvikt rubbas genom till exempel sänkt kroppstemperatur vid köldterapi (kallvattenbad) så påbörjas snart läkande och reglerande system för att kompensera framtida händelser av samma typ. Köldterapi är dock inte alltid hälsosamt, så det är väldigt viktigt hur man utför denna terapiform.
För långa exponeringar av vinterbad kan aktivera immunförsvaret till den grad att det inte är lämpligt vid autoimmun sjukdom, därför är det viktigt att man är lyhörd inför kroppens reaktioner och att man ökar exponeringen successivt. Att bada under vår- och höst är en mycket mildare terapiform.
Det finns ett i dag ökande antal vittnesmål att ta del av som framgångsrikt använt köldterapi för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, men det saknas tyvärr vetenskapliga studierna för att stödja detta. I avsnittet går vi också kort in på andra terapiformer som värmeterapi och kontrast-terapi (att man varvar kall- och värmeexponering).
Forskningsrapporter som nämns i avsnittet:
Huttunen, Pirkko, Leena Kokko, and Virpi Ylijukuri. ”Winter swimming improves general well-being.” International Journal of Circumpolar Health 63.2 (2004)
Siems, W. G., et al. ”Improved antioxidative protection in winter swimmers.” Qjm 92.4 (1999):
Goedsche, K., et al. ”Repeated cold water stimulations (hydrotherapy according to Kneipp) in patients with COPD.” Forschende Komplementarmedizin (2006) 14.3 (2007)
Mooventhan, A., and L. Nivethitha. ”Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body.” North American journal of medical sciences 6.5 (2014)