Syrade grönsaker är ett naturligt alternativ till probiotika som kosttillskott. Det innehåller många goda bakterier, vilket bidrar till en god maghälsa.

SYRADE MORÖTTER, RÖDBETOR ELLER VITKÅL
Syrade grönsaker introduceras förslagsvis först efter att du har ätit en AIP-kost
i 30 dagar. Syrade grönsaker innehåller en mjölksyrabakterie som heter lactobacillus
plantarum. När du syrar exempelvis kål blir dessa bakterier talrika efter ungefär en
vecka och då kan du börja äta den. Surkål är ett naturligt alternativ till probiotika
som kosttillskott. Den innehåller många goda bakterier vilket bidrar till en god
maghälsa. Men vissa kan uppleva gasbildning. Börja därför med att äta någon
tesked, öka successivt mängden, var uppmärksam och notera eventuella reaktioner.
Mår du sämre i magen ska du naturligtvis avvakta, men du kan pröva
att introducera surkål igen efter någon månad då detta kan ändras.
Ingredienser
1 sats;
- 2 st glasburk med lock
- 500 g morot grovt rivna. Det går också bra med rödbetor eller vitkål
- 1 st gul lök
- 2-3 st vitlöksklyfta klyftor
- 3-4 st lagerblad
- 10 st kryddnejlika (hel)
- 2 tsk salt 14 g per liter vatten
- 6-7 tsk dill (torkad) Det går också bra med andra valfria kryddor
Instruktioner
- Skala och skölj morötter/rödbeta eller vitkål. Strimla tunt med osthyvel eller med kniv (att riva på rivjärn går mindre bra).
- Skiva lök och vitlök tunt.
- Diska ur några glasburkar med kokhett vatten. Helst ska du använda burkar med snäpplock eller någon typ av gummipackning. Det är nämligen bra om luft inte kan komma in i burken, då mögel behöver luft för att kunna växa till.
- Varva morötter, rödbetor eller kål med lök, vitlök, kryddnejlika och lagerblad i burkarna.
- Häll 2 teskedar salt i en liter vatten. Värm upp vattnet så löser sig saltet bättre. Låt svalna innan du använder det. Är vattnet mer än fingervarmt riskerar det att döda de goda bakterierna.
- Slå över vattnet i burkarna så att grönsakerna täcks helt och det blir cirka 2 centimeter vatten ovanför dem. Tryck och pressa ner grönsakerna mot botten i burken. Blanda mer saltat vatten om du gör många burkar. Stäng och ställ framme i rumstemperatur i minst sju dygn. Klart att äta. Vill du syra längre kan du bara fortsätta i ytterligare 8–14 dagar på samma sätt. Du kan behöva lufta burken då och då när grönsakerna syras. Öppna då locket och tryck ner grönsakerna så de alltid är under ytan. Har du en burk med packning som sluter helt tätt brukar du inte behöva öppna den.
Anteckning
Det här receptet kommer från Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019).
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!