Lussekatter AIP

Saffransbullar/Lussekatter

Lussekatter hör julen till och det går faktiskt att baka lussekatter som är utan ägg, nötter, spannmål och mejeri – alltså väldigt allergivänliga. Dessa följer kostupplägget AIP, autoimmunt protokoll. Vanligtvis bakar vi paleo-lussekatter med ägg, men nu tyckte vi att alla i familjen skulle få njuta och landade då i detta recept. De blev väldigt goda, men har såklart en annorlunda konsistens än traditionella lussekatter. De håller inte ihop lika bra, så man får hålla i dem lite varsamt.

Lussekatter AIP

Saffransbullar/Lussekatter

Dags för lussekatter som är AIP, dvs fria från mejeri, spannmål (och gluten), ägg, och nötter. Självklart räknas de också till paleokost och antiinflammatorisk kost.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Bröd och bakverk
Kök AIP, Paleo
Portioner 8 bullar

Ingredienser
  

Instruktioner
 

 • Värm ugnen till 175 grader.
 • Blanda kokosmjölk, honung, citronsaft, kokosolja i en skål. Vispa ihop.
 • Blanda saffran, kokosmjöl, cassavamjöl, jordmandelmjöl och bikarbonat i en separat skål.
 • Blanda försiktigt ihop de torra ingredienserna med de flytande ingredienserna. Vispa noggrant tills smeten inte har några klumpar.
 • Förbered gelatinägget. Börja med att hälla vattnet i en liten gryta. Stänk gelatinet långsamt över vattnet i ett tunt skikt och låt det “blomma” i 2 minuter. Värm plattan till medeltemperatur för att smälta gelatinet och vispa sedan tills det blir ett vitt skum.
 • Häll gelatinägget i skålen med smeten och rör om det snabbt.
 • Forma dessa till lussekatter alternativt runda bullar. Toppa med russin. Det går också bra att blanda in russin i smeten. Vi formade ganska små lussekatter.
 • Baka i cirka 15 minuter på 175 grader. Se till bullarna efter 15 minuter, eftersom olika ugnar kan ge lite olika effekt. Sen kan du kanske ge dem 5 minuter till i ugnen om det behövs.
 • Låt svalna och lägg sedan in i kylskåpet eller i frysen. Förvaras i kylskåpet i upp till cirka 3 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.

Anteckning

För fler liknande recept se Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016) och Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019). Eller besök paleoteket.se/recept/ 
Tried this recipe?Let us know how it was!

3 reaktioner på ”Saffransbullar/Lussekatter”

 1. Hej
  Jag tänkte prova detta receptet. Men jordmandelmjöl som står sist i ingredienslistan står inte med sedan i stegen. Så jag blir lite osäker om det ens ska vara med?
  Mvh AnnaMaria

  1. Anna-Maria Norman

   Vi korrigerade nyligen receptet och la till jordmandelmjöl bland ingredienserna, men glömde ändra i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *