Det här är första gången vi bakar lussekatter som följer det autoimmuna protokollet (AIP). Vanligtvis bakar vi paleo-lussekatter med ägg, men nu tyckte vi att alla i familjen skulle få njuta och landade då i detta recept. De blev väldigt goda, men har såklart en annorlunda konsistens än traditionella lussekatter. Vi tänker fortsätta experimentera, så kom gärna med dina tips och trick om du har testat andra varianter.

Saffransbullar / Lussekatter (AIP/Paleo)

AIP-lussekatter!!! (ett första utkast)
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Bröd och bakverk
Kök AIP, Glutenfritt, Paleo
Portioner 8 bullar

Ingredienser
  

  • 1,2 dl kokosmjölk
  • 3 msk honung
  • 1 st citron (pressa till cirka 3-4 msk juice)
  • 3 msk kokosolja (att smälta)
  • 1,5 dl kokosmjöl
  • 1 dl cassavamjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,6 dl vatten (till gelatin-ägg, se nedan)
  • 1 msk gelatin (till gelatin-ägg, se nedan)
  • 0,5 gram saffran

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Blanda kokosmjölk, honung, citronsaft, kokosolja i en skål. Vispa ihop.
  • Blanda saffran, kokosmjöl, cassavamjöl och bikarbonat i en separat skål.
  • Blanda försiktigt ihop de torra ingredienserna med de flytande ingredienserna. Vispa noggrant tills smeten inte har några klumpar.
  • Förbered gelatin ägget. Börja med att hälla vattnet i en liten gryta. Stänk gelatinet långsamt över vattnet i ett tunt skikt och låt det “blomma” i 2 minuter. Värm plattan till medeltemperatur för att smälta gelatinet och vispa sedan tills det blir ett vitt skum.
  • Häll gelatinägget i skålen med smeten och rör om det snabbt.
  • Forma dene till lussekatter alternativt runda bullar. Toppa med russin. Det går också bra att blanda in russin i smeten.
  • Baka i cirka 20 minuter på 175 grader. Se till bullarna efter 15 minuter, eftersom olika ugnar kan ge lite olika effekt.
  • Låt svalna och lägg sedan in i kylskåpet eller i frysen. Förvaras i kylskåpet i upp till cirka 5 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating