Lussekatter hör julen till och det går faktiskt att baka lussekatter som är utan ägg, nötter, spannmål och mejeri – alltså väldigt allergivänliga. Dessa följer kostupplägget AIP, autoimmunt protokoll. Vanligtvis bakar vi paleo-lussekatter med ägg, men nu tyckte vi att alla i familjen skulle få njuta och landade då i detta recept. De blev väldigt goda, men har såklart en annorlunda konsistens än traditionella lussekatter. De håller inte ihop lika bra, så man får hålla i dem lite varsamt.

Saffransbullar/Lussekatter
Dags för lussekatter som är AIP, dvs fria från mejeri, spannmål (och gluten), ägg, och nötter. Självklart räknas de också till paleokost och antiinflammatorisk kost.
Ingredienser
- 1,2 dl kokosmjölk
- 9 tsk honung
- 3 tsk citron juicen
- 9 tsk kokosolja att smälta
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 dl kassavamjöl vi har använt mjöl från Raw food shop, om du använder mjöl från Dorimax kan du dubblera mängden
- 1 tsk bikarbonat
- 0,6 dl vatten till gelatinägg, se nedan
- 3 tsk gelatin till gelatinägg, se nedan
- 0,5 g saffran
- 1 dl jordmandelmjöl finmalet
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Blanda kokosmjölk, honung, citronsaft, kokosolja i en skål. Vispa ihop.
- Blanda saffran, kokosmjöl, cassavamjöl, jordmandelmjöl och bikarbonat i en separat skål.
- Blanda försiktigt ihop de torra ingredienserna med de flytande ingredienserna. Vispa noggrant tills smeten inte har några klumpar.
- Förbered gelatinägget. Börja med att hälla vattnet i en liten gryta. Stänk gelatinet långsamt över vattnet i ett tunt skikt och låt det “blomma” i 2 minuter. Värm plattan till medeltemperatur för att smälta gelatinet och vispa sedan tills det blir ett vitt skum.
- Häll gelatinägget i skålen med smeten och rör om det snabbt.
- Forma dessa till lussekatter alternativt runda bullar. Toppa med russin. Det går också bra att blanda in russin i smeten. Vi formade ganska små lussekatter.
- Baka i cirka 15 minuter på 175 grader. Se till bullarna efter 15 minuter, eftersom olika ugnar kan ge lite olika effekt. Sen kan du kanske ge dem 5 minuter till i ugnen om det behövs.
- Låt svalna och lägg sedan in i kylskåpet eller i frysen. Förvaras i kylskåpet i upp till cirka 3 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.
Anteckning
För fler liknande recept se Autoimmun kokbok: läkande paleokost av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (Paleoteket/Argus information 2016) och Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson, recept, och Karl Hultén, fakta (Paleoteket 2019). Eller besök paleoteket.se/recept/
Tried this recipe?Let us know how it was!
Hej
Jag tänkte prova detta receptet. Men jordmandelmjöl som står sist i ingredienslistan står inte med sedan i stegen. Så jag blir lite osäker om det ens ska vara med?
Mvh AnnaMaria
Vi korrigerade nyligen receptet och la till jordmandelmjöl bland ingredienserna, men glömde ändra i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på det.
Tack snälla för återkopplingen! Nu ska jag baka 🙂
Mvh AnnaMaria