rodbettor

Hitta paleo- och AIP-godkända livsmedel och produkter – lista med rekommenderade köp

Det kan vara svårt att hitta paleo- och AIP-godkända livsmedel i din vanliga butik och ibland kan det vara skönt att slippa tänka. Därför har vi sammanställt en lista med livsmedel som finns att köpa online. Vi länkar oftast till mathem.se nedan.

 

Matlistor

Här kan du ladda ner matlistor för paleo och AIP, samt övriga resurser.

 

Ekonomi och kvalitet

Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar och det är viktigt att en läkande kost som AIP- eller paleokost finns tillgänglig för alla, oavsett plånbok.  Var och en behöver välja sin egen strategi utefter plånbok. Vi graderar i detta blogginlägg olika kategorier inom samma livsmedelsgrupp utifrån kategorierna: bra, bättre, bäst. Vi hoppas att detta blogginlägg kan hjälpa dig när du utformar din egen strategi.

 

Kött

Gräsbeteskött är kött av allra bästa kvalitet. Det finns företag som samordnar flera lokala gårdar som erbjuder gräsbeteskött. Viltkött har samma fördelar som gräsbetat kött och kan ibland köpas i vanliga mataffärer, men finns annars att köpa i specialbutiker eller direkt från jägare.

Onlinebutiker för gräsbeteskött: 

 

Ekologiskt och konventionellt svenskt kött är också av bra kvalitet.

Fisk och skaljdjur

Bäst är MSC-märkt och vildfångad fisk, men bra är också MSC-märkt fisk.

  • Isfisk är ett företag som levererar MSC-märkt fisk från island. De skriver: ”Vår färska viltfångade fisk kommer från de kalla haven utanför Island vars fiskevatten tillhör ett av världens renaste. Det rena vattnet gör att den isländska fisken är fri från miljögifter och smakar friskt.”

 

Skaldjur från mathem.se

Kyckling från mathem.se

Rotfrukter och grönsaker

Nu när du ska byta ut dina gamla kolhydratkällor behöver du tänka lite nytt. Det finns en uppsjö av råvaror i butikerna. Här har vi valt att länka några råvaror du kan bunkra upp med och köpa online och som kan bli nya stapelvaror i din frys och kyl. Om du har en stor frys är det otroligt smidigt med frysta råvaror då det blir mindre svinn och är lättare att storhandla, så många av tipsen är just frysta varianter.

Kryddor

Fetter

Drycker

Övriga produkter

I AIP utesluts processade livsmedel med tillsatser. Men det finns vissa produkter som endast innehåller AIP-godkända ingredienser och därför är godkända trots att de är ”produkter” och du kan därför hitta dem i vissa recept. De flesta märken du kan hitta kommer dock innehålla en hel rad med icke-godkända tillsatser. Därför tipsar vi här om några märken. Vi länkar oftast till hemkop.se och mathem.se, där du kan köpa produkterna.

Mjöl etc

 

Snacks