helstekt timjankyckling med rotfrukter och skysås

Helstekt timjankyckling med rotfrukter i skysås

Hel kyckling i ugn med rotsaker ger mat till många måltider och är mycket enkel att göra. Den tillagar sig själv med tillbehör och allt. Av stekskyn får du en god sås.

helstekt timjankyckling med rotfrukter och skysås

HELSTEKT TIMJANKYCKLING MED ROTFRUKTER OCH SKYSÅS

Hel kyckling i ugn med rotsaker är en rätt som ger mat till många måltider och är mycket enkel att göra då den tillagar sig själv med tillbehör och allt. Av stekskyn får du en god sås.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 6

Ingredienser
  

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175°C. Skölj av kycklingen och lägg på ett fat. Ta ut eventuellt innankråm.
  • Ta fram en gjutjärnsgryta eller ugnsfast form/långpanna. Täck botten med 2 msk olivolja, lite salt, 2 msk finklippt timjan och 1 msk kokos aminos. Blanda sedan ihop.
  • Skala och hacka rotfrukterna och lägg ner i grytan/ långpannan och blanda ordentligt så allt blir täckt av olja och kryddor.
  • Gör en liten kryddröra som du ska gnida in kycklingen med. Finriv skalet på citronen och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och klipp ner resten av timjan från krukan. Tillsätt 1 tesked salt, 1 matsked kokos aminos och 1 matsked olivolja. Blanda sedan ihop.
  • Gnid in kycklingen med röran och lägg den ovanpå grönsakerna i grytan/ långpannan. Skiva citron och lägg skivorna runt om kycklingen. Häll i vattnet och tillaga i cirka 1 timme längst ner i ugnen.
  • Kycklingen ska få fin färg och nå en innertemperatur på 80–85°C. Du kan även kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt mellan lår och bröst och se att köttet inte är rosa utan vitt.
  • Servera med skyn från grytan. Det går bra att dela upp och frysa ner det som eventuellt blir över.
  • Spara gärna skrovet och koka benbuljong på det. Se länk på recept nedan.

Anteckning

Länk till benbuljong
Det här receptet kommer från Kokbok för sköldkörteln (annonslänk) av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén (Paleoteket 2019). 
Foto: Denise Vestin
Besök gärna paleoteket.se/recept/ för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!