Avsnitt 41 Autoimmun handbok är här! Och vi är tillbaka i etern.

Vi har varit tysta i 9 månader, men nu är vi tillbaka i etern. I detta avsnitt berättar vi om vår nya bok Autoimmun handbok och lite om de verktyg som finns i den. Vi berättar också lite om skrivprocessen.

Lyssna genom att prenumerera gratis på podden Paleoteket i din podcast-app. Klicka då här. Du kan också lyssna här nedan (klicka på ”listen in browser” om du lyssnar på mobilen).

Här kan du läsa mer om boken, provläsa och köpa den: www.paleoteket.se/autoimmunhandbok

Autoimmun handbok – för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom

Maghälsa är nyckeln till ett fungerande immunförsvar. Vid autoimmun sjukdom har immunförsvaret blivit förvirrat och börjat attackera den egna kroppen. Tidiga tecken är ofta ökande trötthet, allergier eller magbesvär – diffusa symtom som riskerar att leda vidare till sköldkörtelsjukdom, psoriasis, reumatism eller någon annan av de omkring 100 diagnoser som finns.

Men det går att vända symtom och inflammation till välbefinnande – på helt naturlig väg. Det autoimmuna protokollet (AIP) är ett ­kostupplägg som redan förändrat livet för tusentals människor med kronisk sjukdom. Tarmirriterande och inflammatoriska livsmedel utesluts för att ge plats åt en individanpassad läkande kost. Boken beskriver de samband ­forskningen avslöjat mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner. Du får hjälp att återvinna hälsan med konkreta verktyg, matlistor och ­inspirerande recept.

Här får du lära dig hur du:

  • ska äta för att hjälpa din kropp att läka
  • individanpassar, felsöker och optimerar din kost
  • formar en tarmflora som lugnar ditt immunförsvar
  • testar din tolerans för kolhydrater
  • använder probiotika och kosttillskott för minskade symtom
  • anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet för bästa immunhälsa.

Om författarna:

Karl Hultén är föreläsare, medförfattare till Autoimmun kokbok (2016) och Hjärnhälsa (2007) och har en magisterexamen i biomedicin (medicinsk biologi).

Anna-Maria Norman är certifierad kostrådgivare och hälsocoach samt har en magisterexamen i statsvetenskap och sociologi.

Tillsammans driver de hälsoföretaget Paleoteket och en podcast med samma namn. De fo¨rela¨ser, utbildar och erbjuder individuell ra°dgivning inom ha¨lsa.

Sagt om boken:

Autoimmun handbok erbjuder ett strukturerat angreppssätt och en metod för att navigera tryggt när du vill ta makten över din egen hälsa. Eftersom författarnas arbete genomsyras av ett vetenskapsbaserat kritiskt förhållningssätt kan boken, som håller internationellt hög nivå, mycket väl fungera som referensverk inom både funktionsmedicin och konventionell medicin.”, Peter Martin, Leg läkare med dr, Funmed-mottagningen i Göteborg

Den här boken kommer göra livet enklare för alla som ger sig in på AIP. Den kommer att hjälpa de som kört fast och få tvivlare att våga testa. Ett fantastiskt viktigt verktyg! Jag visste inte att jag saknat det så mycket.”, Elsa Kjellander, har läkt med hjälp av AIP

“Jag är så extremt glad att ni skrivit denna bok! Den ger en djupgående beskrivning av alla essentiella processer i kroppen vid autoimmun sjukdom, men på ett väldigt begripligt sätt. Nu har jag en mycket klarare bild över sammanhangen vilket ju gör att jag mycket lättare kan experimentera själv.”, Adam Seid Tahir, dansare som har Ankyloserande Spondylit (AS)

Anna-Maria Norman och Karl Hultén (fotograf: Denise Vestin)