Avsnitt 26 Funktionsmedicin och tester (intervju med Cecilia Norlin)

Inom funktionsmedicinen försöker man tar reda på vad som är orsakerna till hälsoproblem, och gå till botten med dessa istället för att endast behandla symtomen. I verktygslådan finns en rad funktionsmedicinska labb-tester, där man kan mäta i avföring, blod, serum, saliv och hår för att hitta obalanser i kroppen och undersöka tarmhälsa (tarmflora, bakterier, parasiter mm), cellens metabolism och hormoner.

Dessa metoder börjar bli vanligare i Sverige, så vi vill ge er lyssnare en överblick för att ni själva ska kunna skaffa er en bild över vad som finns. I detta avsnitt intervjuar vi den funktionsmedicinskt inriktade sjuksköterskan och näringsterapeuten Cecilia Norlin, från Optimal Hälsa Stockholm. Vi försöker i avsnittet skapa en överblick över vilka tester som finns tillgängliga, samt hur dessa kompletterar skolmedicinen.

Vi går igenom följande tester:

  • Comprehensive Stool Analysis Parasitology (CSAP), avföringstest som testar tarmflora, bakterier, parasiter och svampar (läs mer tex här)
  • Organix Acid, urintest som kan säga saker exempelvis om cellens metabolism (läs mer tex här)
  • DUTCH, urintest som testar hormoner (läs mer tex här)
  • Utandningstest, som testar för SIBO, överväxt av bakterier i tunntarmen (läs tex här).

Cecilia nämner i början den funktionsmedicinska matrisen, som man kan läsa om här. 

Intervjuare: Anna-Maria Norman

Introduktion med Karl Hultén och Anna-Maria Norman

 

10% rabatt på Gräsbeteskött med vår kod "PALEOTEKET"

Avsnittet publiceras i samarbete med Gröna Gårdar, som levererar ekologiskt gräsbeteskött från 40 gårdar i västsverige. Gröna Gårdar ger Paleotekets lyssnare 10% rabatt på deras nötbox (10, 20 eller 30 kg) fram till 30/10-17. Ange rabattkoden PALEOTEKET.

 

Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *