Avsnitt 92 SIBO – behandling, förebyggande och den senaste forskningen om mikrobiomet i tarmen (del 1)

SIBO och tarmflorans roll för vår hälsa viktiga ämnen att förstå och hantera på ett effektivt sätt. Genom att ta en helhetsinriktad strategi och justera kosten och livsstilen kan man förebygga och behandla SIBO och andra hälsoproblem relaterade till tarmfloran. Detta är temat i avsnitt 92 av podden.

Lyssna här

Klicka här eller sök på ”Paleoteket” i din podcast-app och välj prenumerera. Vi finns också på Spotify. Eller lyssna här i spelaren (välj ”listen in browser” om du lyssnar från mobilen).

Sammanfattning av avsnittet:

SIBO är en förkortning av ”Small Intestinal Bacterial Overgrowth”. Detta är ett tillstånd där det finns en överväxt av bakterier i tunntarmen, vilket kan orsaka en rad hälsoproblem, inklusive inflammation, kroniska symtom, utmattning och magproblem. Tarmflorans roll för vår hälsa diskuteras också, då det är en viktig faktor för att förhindra SIBO och andra hälsoproblem.

Tarmfloran består av miljontals mikroorganismer som lever i vår kropp. Dessa mikroorganismer har en viktig roll för vår hälsa, eftersom de är involverade i många olika processer, inklusive vår ämnesomsättning, hjärna, hormonhälsa och immunförsvar. Studier visar att tarmfloran kan påverka vår hälsa på många olika sätt, från att förebygga sjukdomar till att behandla kroniska sjukdomar.

Podden tar också upp begreppet ”dysbios”, som beskriver obalans i tarmfloran. Det finns olika typer av dysbios, och det kan orsaka en rad hälsoproblem, inklusive SIBO. Men det finns steg man kan ta för att förebygga och behandla SIBO och andra hälsoproblem genom att justera kosten och livsstilen.

För att hantera SIBO på lång sikt är det viktigt att ha en helhetsinriktad strategi. Att identifiera och behandla den underliggande orsaken till SIBO är avgörande, men det är också viktigt att göra förändringar i kosten och livsstilen för att förhindra återkommande problem. Det kan också vara nödvändigt att ta probiotika eller andra kosttillskott för att återställa balansen i tarmfloran.

Vill du samtala med oss om hälsa?

Som medlem i Hälsodetektiverna är du inbjuden att delta i ett seminarium där vi besvarar frågor utifrån våra podcastavsnitt. 15/3 2023 besvarar vi frågor utifrån just detta podcastavsnitt. Blir du medlem senare kan du hitta inspelningen av seminariet på medlemsplattformen. Om du inte är medlem redan blir du medlem här. Kom ihåg att du kan använda ditt friskvårdsbidrag.