Avsnitt 27 Nordiskt mörker, D-vitamin och autoimmun sjukdom

Autoimmuna sjukdomar förekommer i högre grad i norden än på sydligare breddgrader. En bakomliggande faktor är att vi har för låga nivåer av D-vitamin, på grund av bristande solljus. D-vitamin bildas nämligen i huden med hjälp av ultraviolett UVB-ljus som finns på sommar och vår. Detta är ev av de viktigaste faktorerna att ha koll på för alla som har autoimmun sjukdom. I det här avsnittet djupdyker Karl Hultén, biomedicinare, i temat och Anna-Maria Norman intervjuar.

Frågor som tas upp:

  • Hur bildas D-vitamin i kroppen?

  • Vad gör D-vitamin i kroppen?

  • Vilket roll har D-vitamin i immunförsvaret

  • Vilken nivå av D-vitamin ska man sikta på att ha i kroppen?

  • Källor till D-vitamin

  • Barn och d-vitamin

Det här är de D-vitamindroppar (adlink) vi själv ger oss och våra barn. Vi nämner i avsnittet varför vi föredrar just D-vitamin i flytande form.

 

Bild: omarbetad bild från wikimedia commons

 

Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *