Avsnitt 93 Nya insikter om SIBO i tunntarmen – vad modern teknik har avslöjat

SIBO (överväxta av bakterier i tunntarmen) som pågår i tunntarmen har till stor del varit okänt för oss fram till idag! År 2020 publicerades en studie som för första gången visade exakt vad SIBO består av.

I det här avsnittet sätter vi tänderna i studien och lär oss mer om var frontlinjen för vår kunskap ligger just nu. Nyckeln till svaret är modern RNA-sekvensering kombinerad med ny provtagningsteknik för tunntarmen.

Exempelvis visar studien:

  • Vilka typer av bakterier förekommer vid SIBO och i vilka förhållanden?
  • Hur kan dessa bakterier orsaka några av de symtom vi ser vid SIBO?

Lyssna här

Klicka här eller sök på ”Paleoteket” i din podcast-app och välj prenumerera. Vi finns också på Spotify. Eller lyssna här i spelaren (välj ”listen in browser” om du lyssnar från mobilen).

Vill du arbeta med IBS/SIBO i praktiken tillsammans med oss? GÅ DÅ VÅR KURS: Maghälsa på djupet – förstå och hantera SIBO och IBS.
Kursstart 24/4. Det här är kursen för dig som tycker att det är svårt att hitta en långsiktig strategi för att hantera dina magproblem. Kanske har du redan testat att läka med hjälp av kosten eller till och med genomgått SIBO-behandling, men återfår symtom. Vi möts i 4 live-seminarier måndagar 12-13, nedladdningsbara resurser och inspelat material. Alla seminarier spelas in. Läs mer här.

BLI MEDLEM I HÄLSODETEKTIVERNA
Bli medlem i Hälsodetektiverna om du vill vara en del av en gemenskap som hjälper dig att uppnå dina egna hälsomål, genom ny kunskap, gemenskap och inspiration. Varje vecka besvarar vi medlemmarnas frågor inom medlemskapet och ibland fördjupar vi oss i de frågor som dyker upp och skapar nya guider i faktabanken. Inom hälsodetektiverna finns dessutom alla tidigare frågestunder och föreläsningar inspelade på teman som: ”Så bygger du nya goda vanor”, ”Aptitreglering och viktkontroll”. ”Kolhydrattest och blodsocker”. Bli medlem här för priset av ett Netflix-medlemskap.