Är potatis och andra potatisväxter som chili, aubergine och tomat nyttigt att äta? Vad gäller för dig med autoimmun sjukdom och kronisk ohälsa? 

I dagens podcast-avsnitt pratar vi om potatisväxter, även kallat nattskuggeväxter/nattskatteväxter (eng. nighshades) och vilka kemiskt aktiva ämnen som kan vara problematiska för magen, speciellt vid autoimmun sjukdom. Vi fördjupar oss också mer i just potatis och vad som är bra och vad som inte är bra med denna rotfrukt. Podcastavsnittet kan fungera som en förklaring till varför potatisväxterna utesluts ur det autoimmuna protokollet/AIP, eller “autoimmun paleo”.

Upplägg:

  • Introduktion och en kort anekdot

  • Vad innehåller potatisväxterna som kan vara problematiskt för personer med autoimmun sjukdom?

  • Fyra grundläggande mekanismer som glykoalkaloider i potatisväxter kan påverka kroppen.

  • Hur påverkar kemiskt aktiva ämnen tarmväggen?

  • Vad är bra med potatis?

  • Vad är förgiftningsymptomen och vilka nivåer av glykoalkaloider behövs för potatisförgiftning?

  • Hur bör man förvara och tillaga potatis, och hur ofta bör man äta det om man har en autoimmun sjukdom?

Förtydligande

I podcastavsnittet “Är potatis och potatisväxter bra eller dåligt?” resonerar vi om den tillåtna nivån glykoalkalodier i potatis. Här kommer ett förtydligande gällande siffrorna:

  • 20 mg glykoalkaloider per hekto potatis är gränsen i Sverige enligt livsmedelsverket, https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider
  • En normal portion kan då innehålla 60 mg om vi säger att man äter 300 gram potatis, vilket motsvarar omkring 3 st potatisar.
  • 1-3 mg per kilo kroppsvikt är giftigt för människor. Detta blir för en person som väger 70 kg en total dos alkaloid på 70-210 mg, som skulle ge symptom hos de flesta människor.
  • 3-6 mg per kilo kroppsvikt är en mycket giftig eller i vissa sällsynta fall dödlig dos (detta blir för en person som väger 70 kg ungefär motsvarande 210-420 mg totaldos alkaloider.
  • Skalad potatis innehåller normalt 0,1-4,5 mg /hekto vilket gör att en normal portion på 300 gram potatis vid 4,5-värdet bara kommer upp i 13,5 mg
  • Slutsats: vanligtvis så ligger potatisen du köper i butiken en bra bit under. Men den tillåter ändå 20 mg per hekto vilket gör det möjligt att komma upp i förgiftningsdos snabbt för små barn. Skala därför alltid potatisen till barn. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *